StoryEditor

Čović: Izmjene Izbornog zakona uvjet za sklapanje koalicijskih dogovora na razini FBiH

Piše D  /  28.05.2019., 06:05h

Kako je priopćeno iz Čovićeva ureda, sugovornici su razmijenili stajališta o Izvješću Europske komisije o napretku Bosne i Hercegovine koje će sutra biti i službeno objavljeno. Europski povjerenik za proširenje i susjedsku politiku Johannes Hahn u srijedu će, na izvanrednoj sjednici Vanjskopolitičkog odbora Europskog parlamenta, predstaviti ovogodišnji Paket proširenja Europske unije, prenosi Hina.

Čović i Wigemark su izrazili očekivanja kako će u Mišljenju Europske komisije o kandidacijskom statusu BiH ‘biti naznačeno kako je  Bosna i Hercegovina učinila potrebni napredak u procesu europskih integracija‘.

Pri tome su se složili kako će do tada BiH dobiti stabilnu demokratsku vlast, koja je izabrana na proteklim izborima od strane tri konstitutivna naroda i svih građana BiH, prenosi Hina.

U razgovoru je Čović istaknuo kako hrvatski predstavnici traže žurnu uspostavu vlasti na razini državnog Vijeća ministara BiH kako bi se omogućio napredak prema euroatlantskim integracijama. Hrvatski čelnik je pri tome naglasio da su izmjene Izbornog zakona međutim uvjet za sklapanje koalicijskih dogovora na razini entiteta Federacije BiH.

Uspostava vlasti na razini BiH kasni zbog prijepora između bošnjačke i srpske strane. SNSD Milorada Dodika protivi se približavanju zemlje NATO savezu, dok SDA Bakira Izetbegovića na tome inzistira kao prethodnom uvjetu za ustroj Vijeća ministara BiH. Izbori u BiH održani su početkom listopada, no novi saziv Vijeća ministara BiH i Vlade federacije BiH još uvijek nije ustrojen.

Dnevnik.ba

23. travanj 2024 17:06