Article_Top_970x250

Čović: Izbornim zakonom želimo zaustaviti negiranje konstitutivnosti naroda i legitimnog predstavljanja

nakon sastanka u istočnom sarajevu

Čović: Izbornim zakonom želimo zaustaviti negiranje konstitutivnosti naroda i legitimnog predstavljanja

velj 13, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Klix

Ja ću narednog tjedna imati sastanke s gospodinom Radončićem i gospodinom Izetbegovićem, sjesti s njima kao partnerima i vidjeti u kojoj mjeri ta partnerstva funkcioniraju, daju li rezultat ili ne. U kojoj mjeri je sve to skupa smisleno, da bismo vidjeli kako se dalje ponašati. Bit će razgovora i s predstavnicima međunarodnih institucija, a moj stav o određenom uplitanju međunarodnih čimbenika je poznat odranije - dodao je čović.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović je u Istočnom Sarajevu, nakon sastanka s Miloradom Dodikom, kazao da će ovakvih susreta u narednom periodu biti mnogo više.

- Primarno sam želio se upoznati s odlukama koje su donijeli predstavnici RS u BiH jer smo danas imali Kolegij Doma naroda i zajednički kolegij. Sutra je Dom naroda i da vidimo kako u svemu tome razumjeti odnose koje imamo. Čini mi se da smo u jednoj teškoj problematici funkcioniranja svih institucija u BiH, iako neke od institucija funkcioniraju prema nečijoj procjeni - kazao je Čović, prenosi Dnevni avaz.

Naglasio je da nas je sve ovo u posljednjih godinu i pol znatno udaljilo od svih integracijskih ambicija koje smo nekada imali.

- Jedan sam od rijetkih koji još vjeruju kako ovaj integracijski kapacitet postoji. Upoznao sam gospodina Dodika s onim što radimo s partnerima kako bi se riješilo pitanje Izbornog zakona, kako bismo riješili pitanje da se lokalni izbori mogu organizirati konačno u Mostaru, te da na izborima koji će biti 2022. godine nemamo mogućnost negiranja konstitutivnosti naroda i legitimnog predstavljanja - napominje Čović.

Još jednom je ponovio da ćemo u vremenu koje je ispred nas morati nastaviti s komuniciranjem kako bi se našao odgovor za stanje u kojoj se BiH nalazi.

- Ja ću narednog tjedna imati sastanke s gospodinom Radončićem i gospodinom Izetbegovićem, sjesti s njima kao partnerima i vidjeti u kojoj mjeri ta partnerstva funkcioniraju, daju li rezultat ili ne. U kojoj mjeri je sve to skupa smisleno, da bismo vidjeli kako se dalje ponašati. Bit će razgovora i s predstavnicima međunarodnih institucija, a moj stav o određenom uplitanju međunarodnih čimbenika je poznat odranije - dodao je.

Predsjednik HDZ-a smatra da će se stvari u BiH normalizirati kada zaživimo kao suveren prostor, bez bilo kakvih uplitanja.

- Najbitniji je konsenzus oko svih pitanja, a ne da se ne zna tko koje pitanje rješava s pojedinačnim istupima. Tu je, naravno, i pitanje legitimnog predstavljanja tri naroda - naglašava.

Odgovarajući na novinarska pitanja, Čović je istaknuo da ne može nikako biti zadovoljan radom Ustavnog suda.

- Kako možemo biti zadovoljni kada nemate legitimne predstavnike, kada su danas u Predsjedništvu dva bošnjačka predstavnika? Naravno da ne možete biti zadovoljni. Kako biti zadovoljan kada taj drugi bošnjački član dođe i smijeni sve veleposlanike koji su poslani u svijet mjesec ranije? Ali na nama je da, sukladno Ustavu, s partnerima to otklonimo - zaključio je.

Dnevnik.ba