StoryEditor
predsjednik hdz-a bih

Čović: Idemo u pravcu koalicije s "osmorkom", mora se trajno raščistiti s uzurpacijom pozicije hrvatskog člana Predsjedništva

Piše desk  /  18.11.2022., 07:00h

Predsjednik HDZ-a Dragan Čović rekao je da se čini da stvari idu u pravcu formiranju koalicije "osmorke" i HDZ-a i da nakon uspostave vlasti mora biti izmjenjen Izborni zakon.

Na pitanje jesu li HDZ i "osmorka" novi koalicijski partneri, Čović je kazao da će vidjeti, ali da se čini da ide u tom pravcu.

"Uspjeli smo napraviti jedan snažan iskorak u smislu tih načela, programskog, zajedničkog djelovanja na svim nivoima vlasti u Bosni i Hercegovini. Mislim da ćemo već u petak kroz razmjenu elektronskih podataka, određenih korekcija tog sporazuma, u sljedećih nekoliko dana moći reći da smo taj dio usuglasili i onda idemo u sljedeću fazu kako bi ispoštovali sve rokove", rekao je Čović za RTV HB.

Smatra da imaju dovoljno kapaciteta da s "osmorkom" formiraju izvršnu vlast do Božića.

"Tamo gdje možemo u županijama zajedno, a svakako na nivou Federacije BiH i Vijeća ministara", naglasio je Čović.

Dodao je da se s uzurpacijom pozicije hrvatskog člana Predsjedništva BiH mora raščistiti trajno i zbog toga je fokus na Izbornom zakonu.

"Moramo stvoriti ambijent da Hrvati mogu birati svog člana Predsjedništva BiH. Ostavit ćemo neki period od tri do šest mjeseci da se uspostavi vlast i da ta procedura ide bez bilo kakvih dogovaranja s međunarodnim predstavnicima. Da se razumijemo, bez nekih konferencija, okupljanja, to mora ova vlast biti svjesna da mora uraditi. To moramo kao dio reformi za kandidatski status uraditi", kazao je Čović.

Podsjećamo, u srijedu je u centrali SDP-a održan sastanak na kojem je prisustvovalo osam političkih stranaka koje su predstavile njihov zajednički dokument o programskim načelima Hrvatskoj demokratskoj zajednici BiH, koji je, kako je rečeno po okončanju sastanka - usuglašen.

Presudna politička borba u smislu izgleda buduće vlasti u Federaciji BiH i BiH odvija se u bošnjačkom klubu Doma naroda FBiH između stranaka "osmorke" s jedne i SDA i DF-a s druge strane.

Dnevnik.ba

22. srpanj 2024 03:53