StoryEditor
formiranje vlasti

Čović i Sattler pozvali na žurnu uspostavu nove vlade u Federaciji BiH

Piše hina  /  15.03.2023., 17:52h

Predsjednik HDZ-a BiH i dopredsjedatelj Doma naroda Parlamenta BiH Dragan Čović i posebni predstavnik Europske unije u BiH Johann Sattler pozvali su u srijedu na žurnu uspostavu nove Vlade u Federaciji BiH, do čega nije došlo zbog nejasne većine unutar bošnjačkih stranaka.

Nakon sastanka održanog u Mostaru priopćeno je kako je ubrzavanje procesa europskih integracija iznimno važno nakon što je BiH dobila kandidacijski status u prosincu prošle godine, za što je od presudne važnosti žurno uspostaviti funkcionalne institucije koje su u stanju provoditi brojne reforme.

Čović i Sattler su istaknuli na sastanku kako se mora žurno uspostaviti nova Vlada Federacije BiH.

"Kočenje procesa nikome ne može biti u interesu, osobito u trenucima kada međunarodni partneri i prijatelji daju snažnu potporu u svim segmentima", navodi se u priopćenju.

Nakon općih izbora održanih 2. listopada prošle godine izabrano je Vijeće ministara BiH te vlada Republike Srpske, dok u drugome entitetu, Federaciji BiH, još uvijek nije izabrana nova izvršna vlast. Problem je što stranke okupljene oko bošnjačko-građanske osmorke i HDZ-a BiH ne žele vodeću bošnjačku stranku SDA za partnera u vlasti.

Ova stranka ima većinu u bošnjačkome klubu gornjeg, nacionalno koncipiranog Doma naroda Parlamenta Federacije BiH te je, zahvaljujući tome, uspjela u čelništvo ovoga entiteta izabrati svoga dužnosnika Refika Lendu kao jednog od dva potpredsjednika entiteta. Bez njegova potpisa nije moguće imenovati mandatara i izabrati novu Vladu Federacije BiH.

Istodobno stranke okupljene oko osmorke, što je predvodi SDP BiH, te stranke Narod i pravda i Naša stranka, zajedno s HDZ-om BiH imaju većinu u Zastupničkom i Domu naroda. Tridesetodnevni rok za izbor nova Vlade, koji je počeo teći nakon izbora predsjednice Federacije BiH Lidije Bradare (HDZ BiH), te dopredsjednika Refika Lende (SDA) i Igora Stojanovića (SDP BiH) istječe 5. travnja. Aktualni saziv vlade Federacije BiH obnaša dužnost od 2014. kao tehnička vlada, budući se posljednje četiri godine HDZ BiH i SDA nisu mogli dogovoriti oko izbora nove vlade. 

Sugovornici su pozdravili i današnje usvajanje proračuna na sjednici Vijeća ministara BiH ocjenjujući to važnim korakom za očuvanje stabilnosti i normalno funkcioniranje institucija BiH.

Voditelj Izaslanstva EU u Sarajevu Johann Sattler je najavio kako će Unija biti ključni partner BiH.

Dnevnik.ba

15. travanj 2024 13:59