StoryEditor

Čović i Plenković u Mostaru pozvali Hrvate da izađu na izbore u što većem broju

Piše D  /  04.10.2018., 07:10h

Hrvatski premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković doputovao je u četvrtak u Mostar kako bi sudjelovao na završnom predizbornom skupu koalicije stranaka okupljene oko Hrvatskog narodnog sabora, predvođene HDZ-om BiH.

- Poruka koju sam danas došao dati Draganu je poruka političke podrške, prijateljstva, političke suradnje, želje da na ovim izborima ostvari sjajan, pobjednički rezultat, jer danas smo ovdje prije svega kao stranački lideri - kazao je Plenković u izjavi za medije nakon sastanka s Čovićem.

Dodao je kako je posebno važno da na ovim izborima hrvatski narod kao najmalobrojniji, ali konstitutivan i jednakopravan narod, iskoristi svoje biračko pravo i da na izborima sudjeluje u što većem broju jer samo tako će osigurati izborni legitimitet.

- Posebno mi je drago da je HDZ BiH jedna od ključnih političkih stranaka u BiH koja zagovara europski put i europske standarde. Znam koliko se on (Čović) i svi njegovi suradnici trude da taj put dobije svoj očekivani nastavak – završetak procesa odgovora na upitnik Europske komisije, zatim dobivanje kandidatskog statusa i u konačnici otvaranje pristupnih pregovora. Na tom putu HDZ će davati bezrezervnu podršku Bosni i Hercegovini koja je naša susjedna zemlja s kojom želimo zajednički raditi na unaprjeđenju standarda i života svih naših sugrađana - poručio je Plenković.

Na novinarsko pitanje da prokomentira nedavnu izjavu Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Huseina ef. Kavazovića koji je kazao kako nije dobro da jedan narod bira političke predstavnike drugom narodu, Plenković je odgovorio kako je upoznat s tom, kako je rekao, ispravnom i mudrom izjavom.

- Vjerujem kako će svi na ovim izborima glasovati sukladno onome što im omogućuje postojeći izborni sustav i da će taj princip dejtonsko-pariškog ustava i načela konstitutivnosti biti reflektiran u samom procesu glasanja. To je dobro za funkcionalnost, koheziju svih institucija u BiH i za njenu budućnost i njeno, možemo slobodno reći, pravedno funkcioniranje - zaključio je Plenković.

Čović je kazao kako je Plenkovića informirao o dosadašnje tijeku predizborne kampanje i očekivanjima stranaka okupljenih oko Hrvatskog narodnog sabora.

- Uvjeren sam da ono što smo radili u kampanji radimo na krajnje uljuđen način, do kraja poštujući kodeks koji smo usvojili. Kampanju vodimo tako da imamo vrlo jasnu viziju budućnosti hrvatskog naroda, budućnosti naše domovine Bosne i Hercegovine i drugi nas se uopće ne tiču. Čini mi se da je takav pristup kampanji u svim dijelovima BiH od Posavine do Hercegovine u punini dao rezultat i mislim da možemo ostvariti naše projekcije koje smo imali prije kampanje, uz sve postojeće nedostatke izbornog zakonodavstva - kazao je predsjednik HDZ-a BiH.

Kratko se osvrnu i na ono što nas očekuje nakon izbora:

- Vjerujem da ćemo već 8. listopada, kada svi prepoznaju rezultate izbora, imati legitimno predstavljanje kako kod Hrvata, jednako tako i kod Srba i Bošnjaka, i da ćemo brzo složiti neku mogućnost građenja partnerstva.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 12:24