Article_Top_970x250

Čović i Izetbegović potvrdili spremnost na koaliranje, mogućnost ulaska lijevih stranaka

formiranje vlasti

Čović i Izetbegović potvrdili spremnost na koaliranje, mogućnost ulaska lijevih stranaka

pro 17, 2018
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović ocijenio je u ponedjeljak kako je izvjesno da će buduću vladajuću koaliciju u toj zemlji činiti tri najveće nacionalne stranke, ali je istaknuo kako osobno i dalje u vlasti želi i "četvrtog partnera", odnosno blok kojega čine tri lijeve i građanske stranke, čije je sjedište u Sarajevu.

Nakon konzultacija o uspostavi novog Vijeća ministara BiH, koje su u u Sarajevu organizirali članovi Predsjedništva BiH, Izetbegović je novinarima kazao kako se "nazire" da će buduću vlast činiti njegova SDA, HDZ BiH i Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika.

Iako te tri stranke u Zastupničkom domu parlamenta BiH mogu računati na potporu natpolovične većine zastupnika, Izetbegović je kazao kako bi, radi stabilnosti buduće vlasti, trebalo raditi na tome da se vladajuća većina proširi.

"Po meni tu bi trebale biti i SDP BiH, Naša stranke i Demokratska fronta (DF)", kazao je Izetbegović nakon konzultacija s članovima Predsjedništva BiH Dodikom, Željkom Komšićem i Šefikom Džaferovićem.

Potvrdio je ipak kako je izvjesno da će za novog predsjedateja Vijeća ministara BiH biti predložen Zoran Tegeltija, dosadašnji ministar financija u vladi Republike Srpske. Riječ je o kandidatu kojega je nominirao Dodik odnosno njegova stranka, a po uobičajenom načelu etničke rotacije sada je red da predsjedatelj Vijeća ministara BiH bude Srbin.

Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović tijekom dana je novinarima u Mostaru potvrdio kako i u njegovoj stranci računaju na koaliciju koju je naznačio Izetbegović, dodajući kako je vrlo vjerojatno da će novo Vijeće ministara BiH biti formirano do kraja siječnja. O mogućem sudjelovanju lijevih stranaka u vlasti na državnoj razini nije se očitovao, no pesimist je kada je riječ o vladi Federacije BiH, čija uspostava ovisi o odluci o tome kako će se uspostaviti Dom naroda federalnog parlamenta.

"Do vlade Federacije BiH ćemo se načekati, jer zakonodavac mora donijeti odgovarajuće odluke sukladno presudi Ustavnog suda BiH (u slučaju Ljubić)", kazao je Čović tijekom dana u Mostaru.

Dnevnik.ba