Article_Top_970x250

Čović i Izetbegović dogovorili: Eksperti iz HDZ-a i SDA tražit će promjene Izbornog zakona

presica nakon sastanka

Čović i Izetbegović dogovorili: Eksperti iz HDZ-a i SDA tražit će promjene Izbornog zakona

stu 07, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Dnevni avaz

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Dragan Čović i predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović obratili su se javnosti nakon sastanka visokih stranačkih izaslanstava o formiranju vlasti.

Čović je medijima nakon sastanka u Mostaru rekao da je sastanak bio otvoren i prijateljski i da svaki sastanak pravi novi korak ka optimizmu. Najavio je nastavak razgovora o suradnji stranaka, a sve kako bi se relaksirali odnosi između Bošnjaka i Hrvata i SDA i HDZ-a BiH.

Govora je bila i o formiranju vlasti, a Čović je kazao da vjeruje kako će se idućeg tjedna o tome razgovarati u Sarajevu, najavljujući sjednicu zajedničkog kolegija Parlamentarne skupštine BiH, odnosno rukovodstvo oba doma PSBiH.

Dogovoreno je da će se razgovarati o izmjeni Izbornog zakona BiH i da će sastanak ekspertnih timova SDA i HDZ-a BiH biti održan 14. studenog 2019. godine.

"Stvaramo ambijent koji nudi povjerenje, a sve u funkciji da BiH profunkcionira na euroatlantskom, ali i ekonomskom putu", kazao je Čović.

Izetbegović je rekao da su SDA i HDZ dugo u koaliciji i da nekada bude više, a nekada manje kemije. Kazao je da je bitno da su SDA i HDZ dogovorili normalno funkcioniranje trenutnih vlada na svim razinama.

"Rezultati rada vlada zasada nisu loši. U BiH sve napreduje od tri do pet posto", kazao je Izetbegović navodeći da će se kriza sigurno početi postupno osjećati.

Lider SDA je rekao da se funkcioniranje komisija u Parlamentarnoj skupštini BiH ne smije vezati za imenovanje novog saziva Vijeća ministara BiH, ali da HDZ smatra kako to nije moguće zbog odnosa u državnom organu zakonodavne vlasti.

On je rekao da HDZ smatra kako se ANP nije smio vezati za imenovanje Vijeća ministara BiH, a s čim se SDA ne slaže jer smatra da entitet ne može narediti državi BiH vojnu neutralnost.

Izrazio je nadu da će se postići kompromis na razini države BiH, a i što se tiče izmjene izbornog zakonodavstva. Posebno je istaknuo da se paralelno moraju provesti odluke Ustavnog suda BiH i Europskog suda za ljudska prava.

Izetbegović je rekao da će se raditi na definiranju programa novog saziva Vlade FBiH te da će se krenut u razgovore o pozicijama u FBiH, a da je SDA zainteresrana za spajanje nekih ministarstava i rotiranje.

Na pitanje novinara što je to novo i konstataciju da su ove iste navode iznijeli i nakon sastanka prije četiri mjeseca, Izetbegović je rekao da ništa novog i dramatičnog nema, ali da postoji dobra atmosfera između SDA i HDZ-a, posebno kada je riječ o izmjenama Izbornog zakona BiH.

Čović je na drugoj strani kazao da dosta toga novog ima i da vjeruje kako će biti sastanci i s trećim partnerom, odnosno SNSD-om.

"Ja ne vidim drugog puta do razgovora, pregovora i stvaranje atmosfere povjerenja. To je ključni zaokret koji pravimo", kazao je Čović.

Predsjednik HDZ-a BiH nije želio komentirati navode visokog predstavnika Valentina Inzka o izbornom zakonodavstvu, ali je rekao da se svi trebaju informirati se o legitimnom predstavljaju.

Što se tiče Mostara, Čović je kazao da je stav HDZ-a BiH da se do kraja poštuje odluka Suda u Strasbourgu, ali da razumiju i kongresni stav SDA da se pitanje Mostara treba riješiti federalnim zakonom.

Čović je ponovio da je za Hrvatski narodni sabor (HNS) Željko Komšić nelegalan i nelegitiman član Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Izetbegović je upitan da objasni izjavu kako BiH neće u NATO ukoliko to ne žele Srbi. On je rekao da Srbe treba uvjeriti da se vrate pozicijama na kojima su bili prije deset godina, ali da se sadašnji zakoni i strategije trebaju poštivati.

Kako kaže, odnosi s NATO-om ne mogu se unazaditi već unaprijediti, ponavljajući da nitko nikoga ne može siliti da uđe u NATO. Dodao je da će regija imati priliku vidjeti bujanje ekonomija Crne Gore i Makedonije nakon što uđu u NATO.

"Kompromis bi bio to da nema članstva bez novog dogovora, ali da valja krenuti naprijed kako smo se dogovorili", rekao je Izetbegović.

Na dnevnom redu sjednice Vijeća ministara BiH, koja će biti održana idućeg tjedna, naći će se ANP, a Izetbegović je izrazio optimizam.

Oba lidera izrazili su nadu da se mogu naći rješenja za izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine.

Dnevnik.ba