StoryEditor

Čović i Izetbegović danas o izmjenama Izbornog zakona u Sarajevu

Piše D  /  16.09.2020., 09:09h

Dvojica lidera na to su se, podsjetimo, obavezala u Mostaru 17. lipnja, kada su u prisustvu specijalnog predstavnika EU Johana Sattlera, ambasadora SAD u BiH Erica Nelsona Eric, britanskog ambasadora u BiH Matthewa Fielda, visokog predstavnika Valentina Inzka i šefa Misije OSCE-a u BiH Kavalec Kathleen, uz implementaciju presude Ustavnog suda za Mostar, potpisali i „Politički sporazum o načelima izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH”.

Da će sastanak dvojice stranačkih predsjednika biti održan danas, Čović je potvrdio u nedavnom intervjuu za Avaz, u kojem je izrazio optimizam za postizanje dogovora o izmjenama Izbornog zakona, kao i tijekom prekjučerašnje posjete hrvatskog premijera Andreja Plenkovića. 

Rekao je također da je o tome informirao i zamjenika pomoćnika državnog tajništva SAD Palmera tijekom njegove nedavne posjete našoj zemlji.

- Važno je da Hrvati biraju svoje predstavnike u institucijama vlasti. Ove godine je 25 godina Daytona, a Aneks 4 vrlo precizno definira poziciju i tri člana Predsjedništva, i hrvatskog i bošnjačkog i srpskog naroda, i klubove naroda kada je u pitanju Dom naroda - kazao je Čović.

Sastanak s Čovićem novinarima je u ponedjeljak u Sarajevu potvrdio i Izetbegović. Međutim, on je izjavio kako ne očekuje da će biti nekih posebnih pomaka.

- Obećali smo da ćemo se sastati i to i radimo - rekao je kratko Izetbegović.

U potpisanom sporazumu je, pak, istaknuto da su stranke potpisnice opredijeljene za implementaciju svih odluka Ustavnog suda BiH, kao i svih presuda Europskog suda za ljudska prava koje se odnose na uklanjanje svih oblika nejednakosti u izbornom procesu.

Kroz izmjene i dopune Izbornog zakona BiH će se, kako je između ostalog navedeno, osigurati legitiman izbor i legitimno političko predstavljanje konstitutivnih naroda i građana na svim administrativno-političkim nivoima, u Predsjedništvu BiH i domovima naroda, te osigurati aktivno i pasivno pravo svakog građanina na cijelom teritoriju BiH.

- Aktivnosti na implementaciji ovog sporazuma će početi u roku od 30 dana, a završiti najkasnije šest mjeseci od dana potpisivanja. Usuglašeni prijedlog bit će upućen u parlamentarnu proceduru u skladu s relevantnim propisima kako bi se usvojio do kraja godine koja prethodi godini u kojoj će biti održani opći izbori, poštujući činjenicu da se izmjene Izbornog zakona BiH ne mogu vršiti u izbornoj godini - stoji u sporazumu, prenosi Avaz.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 00:28