Article_Top_970x250

Čović i Dodik: Hitno formirati vlast na nivou BiH

sastanak u mostaru

Čović i Dodik: Hitno formirati vlast na nivou BiH

svibnja 22, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Arhiva

Vođe SNSD-a i HDZ-a BiH Milorad Dodik i Dragan Čović poručili su danas nakon sastanka u Mostaru da je potrebno hitno formirati vlast na nivou BiH.

Dodik je naglasio da HDZ BiH i SNSD, te grupacija stranaka oko njih, nemaju nijedno otvoreno pitanje kada je riječ o formiranju vlasti.

"Mi smo spremni da formaliziramo svaku inicijativu, da formiramo komisiju u parlamentu u vezi s izborom predsjedavajućeg Savjeta ministara, da Predsjedništvo predloži, ali to nije moguće samo s nama dvojicom, već je potrebna i bošnjačka strana", rekao je Dodik novinarima nakon sastanka.

On je ocijenio da BiH trpi veliku štetu zbog neformiranja vlasti.

"U Europskoj komisiji rekli su da će nam dati mišljenje o statusu BiH kao kandidata ako se vlast formira do kraja svibnja. Vidimo da od toga nema ništa, gubimo vrijeme, ovo je na štetu svih", istaknuo je Dodik.

Čović je poručio da hitno i bezuvjetno treba uspostaviti vlast na osnovu izjave koju su lideri stranaka dogovorili i u skladu s dogovorom o raspodjeli resora koji je već postignut.

"To je potrebno završiti u narednih 15 do 20 dana, bez daljih uvjetovanja. Ako ide, ide, ako ne ide, onda imamo ozbiljan problem sa funkcioniranjem svih nivoa vlasti u BiH", rekao je Čović novinarima, prenosi Srna.

Dnevnik.ba

Article_Bottom_970x250