StoryEditor

Čović: Hrvatska podupire legitimne zahtjeve Hrvata BiH

Piše D  /  13.10.2018., 07:10h

Hrvatska podupire izmjene izbornog zakona u Bosni i Hercegovini sukladno odluci Ustavnog suda o legitimnom predstavljanju. One su danas od ključnog značenja za demokratsku stabilnost u BiH i moraju osigurati autonoman izbor te ravnopravno i legitimno predstavljanje Hrvata kao konstitutivnog naroda, objavio je hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović nakon sastanka s hrvatskim državnim vrhom održanim u petak u Zagrebu.

Čović se u Zagrebu sastao s predsjednicom Republike Hrvatske Kolindom Grabar-Kitarović, predsjednikom Vlade RH Andrejem Plenkovićem, predsjednikom Sabora RH Goranom Jandrokovićem i ministricom vanjskih poslova i potpredsjednicom Vlade Marijom Pejčinović Burić. Dok je o sastanku sam Čović izvijestio u petak, a hrvatska Vlada tek danas.

Tema razgovora bili su odnosi između dviju zemalja, političke prilike u Bosni i Hercegovini nakon općih izbora i perspektive njezina euroatlantskog puta, objavljeno je iz Čovićeva ureda.

Prošlotjedni izbori u BiH, kad je za hrvatskog člana Predsjedništva izabran Željko Komšić, izazvali su reakcije hrvatskog državnog vrha i kritike oko neprovođenja izmjena izbornog zakonodavstva koje u ovakvom obliku dopušta da pripadnici jednog konstitutivnog naroda biraju predstavnike nekog drugog.

Komšić je izabran glasovima koji su stigli u najvećoj mjeri iz Sarajeva, Bihaća i Podrinja, dijelova zemlje u kojima živi vrlo malo ili nimalo Hrvata, pa je apostrofiran kao nelegitimni predstavnik. Na sastanku Čovića i državnog vrha u petak se stoga upozorilo da “sjenu na izborni proces u BiH stavlja činjenica da su još jednom svjesno iskorištene neustavne odredbe izbornog zakona protiv suverenog prava hrvatskog naroda na slobodan politički izbor”.

Premijer Plenković, ministrica vanjskih poslova Marija Pejčinović Burić i predsjednik Sabora Goran Jandroković čestitali su na povijesnom rezultatu grupacije stranaka predvođenih Hrvatskim narodnim saborom na čelu s Čovićem, kaže se u priopćenju. Tu treba napomenuti da predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, kao nestranačka osoba, ne komentira stranačke rezultate.

Svi su sugovornici jednoglasno utvrdili kako su izmjene izbornog zakona, a sukladno odluci Ustavnog suda BiH o legitimnom predstavljanju, od ključnog značenja za demokratsku stabilnost u idućem razdoblju. One moraju osigurati autonoman izbor, ravnopravno i legitimno predstavljanje i Hrvata kao konstitutivnog naroda, naglašeno je. “Republika Hrvatska nastavit će pružati bezrezervnu potporu legitimnim zahtjevima hrvatskog naroda za jednakopravnošću u kontekstu izmjena izbornog zakona, ali i prava na potpuno političko sudjelovanje i suodlučivanje na svim razinama vlasti u BiH kako je definirano ustavom i njegovim temeljnim principima”, kaže se u priopćenju.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 21:09