StoryEditor

Čović: HDZ BiH je učinio sve da očuva svoj narod i svoju domovinu

Piše D  /  27.04.2019., 03:04h

Obraćajući se na Saboru, predsjednik Čović je izrazio uvjerenje da ćemo kroz sljedeća dva tjedna imati formirano Vijeće ministara, a da će se uspjeti postići dogovor oko izmjena Izbornog zakona kako bi se formirala vlast na razini BiH, javlja Hrvatski Medijski Servis. Predsjednik Čović se posebno zahvalio utemeljiteljima HDZ-a BiH koji su utkali put svemu onome što HDZ danas jeste.

Napomenuo je da je visoko izaslanstvo HDZ-a BIH učinio 390 posjeta nižim razinama vlasti u svakom dijelu BiH, bez izuzetaka.

Čović je zahvalio Hrvatima u BiH na plebiscitarnoj podršci HDZ-u BiH i HNS-u unatoč činjenici da se izgubilo mjesto u Predsjedništvu BiH jer su izabrana 2 bošnjačka člana Predsjedništva BiH.

“Bez obzira na to što smo izgubili mjesto u Predsjedništvu BiH zbog toga što su izabrana 2 bošnjačka člana Predsjedništva mi smo na izborima polučili izvanredan uspjeh. U većini mjesta s hrvatskom većinom u BiH imali smo plebiscitarnu podršku i to nas posebno obvezuje na odgovorno djelovanje”, rekao je Čović.

Predsjednik Čović je uvjeren da će se Vijeće ministara formirati u razdoblju od 15 dana, ili bar stvoriti svi preduvjeti za njegovo formiranje. Izrazio je optimizam da će se uz partnere iz druga dva naroda uspjeti izmijeniti Izborni zakon BiH “kako bismo mogli formirati vlast na razini FBiH”. To bi uključivalo i mogućnost održavanja izbora u Mostaru nakon 10 godina. Predsjednik HDZ-a BiH naglasio je da je u proteklom razdoblju osnovna odrednica njegovog djelovanja bilo izgradnja zajedništva unutar hrvatskog naroda kroz rad HNS-a BiH. Stoga se posebno zahvalio predsjednicima svih stranaka koje djeluju kroz HNS. Predsjednik HNS-a i HDZ-a BiH naglasio je i važnost suradnje s katoličkom crkvom te je najavio da će pozvati da papa Franjo dodje u Mostar.

Predsjednik Čović je rekao da će se još više zalagati za ustavno domoljublje koje može biti osnova za rješavanje problema u BiH. “Bosna i Hercegovina mora preživjeti kao zemlja tri konstitutivna naroda s legitimitetom. U trenucima kada imamo dva bošnjačka člana predsjedništva neki su računali da ćemo krenuti nekim alternativnim putem, ali upravo suprotno mi se zalažemo za Bosnu i Hercegovinu triju konstitutivnih naroda”, rekao je Čović.

Napomenuo je da HDZ BiH kao najjača stranka Hrvata u BiH nikad neće stati uz jedan narod da bi bio protiv onog trećeg u BiH i “uvijek ćemo se odazvati na pozive od druga sva naroda”. Govoreći o odnosima sa susjednim državama Čović je istaknuo da će se nastaviti sa susjednim državama rješavati pitanje granica kao što se to riješilo s Crnom Gorom.

“To bi bila najbolja garancija da BiH možemo graditi na načelima aneksa IV Daytonskog mirovnog sporazuma”, rekao je Čović.

Predsjednik HDZ-a naglasio je važnost odnosa s Hrvatskom koji se manifestirao kroz bezbroj susreta s predsjednikom Vlade RH i ostalim dužnosnicima iz Hrvatske. Predsjednik Čović se obratio Plenkoviću kazavši da je zahvalan za sve što je njegova Vlada učinila za Hrvate u BiH, ali i cijelu Bosnu i Hercegovinu.

 Čović je izaslanike na Saboru HDZ-a upoznao i s izvješćem o suradnji s međunarodnim dužnosnicima i međunarodnim institucijama kazavši da se puno toga učinilo na tome planu što se manifestiralo kroz susrete s oko 30 predsjednika država i vlada koji u Europi i svijetu nešto znače. Napomenuo je i važnost mehanizma koordinacije kako bi BiH prema Europi i svijetu govorila jednim glasom i kako se ni jedna odluka na međunarodnome planu ne bi donijela na štetu drugih.

Osvrćući se na izgradnju pravne države dr. Čović je kazao da je ključ izgradnja neovisnog pravosuđa u BiH kako bi se učinkovito moglo obračunati s korupcijom na svim razinama vlasti jer je ona prisutna i treba stvoriti institucionalni okvir kako bi se ona mogla iskorijeniti. Govoreći o demografskoj politici predsjednik HDZ-a BiH istaknuo je kako treba učiniti sve kako bi se zaustavio odlazak Hrvata iz BiH, ali u suradnju s predstavnicima druga dva naroda napraviti efikasniju borbu protiv iseljavanja jer iz BiH svi jednako odlaze. Predsjednik HDZ-a i HNS-a osvrnuo se i na pokretanje Televizije Herceg-Bosne kazavši da će to biti televizija Hrvata u BiH, a ne nikakva stranačka televizija.

“RTV Herceg Bosne u punom kapacitetu će proraditi kroz mjesec ili mjesec i pol. To nije nikakva stranačka televizija niti televizija HNS-a BiH, to je televizija hrvatskog naroda u vlasništvu hrvatskih općina. RTV Herceg Bosne kupila je TV KISS, a u procesu je kupovine Prvog TV i Naša TV¨, rekao je Čović.

U izvješću o radu predsjednika HDZ-a BiH dr. Čović se dotaknuo i pokušaja da većinski bošnjački narod vrši majorizaciju nad Hrvatima kao malobrojnijem narodu kazavši da su takva nastojanja unaprijed osuđena na propast.

“Pokušaj majorizacije je postojao je, postoji i uvijek je u mislima nekih, ali sam siguran da takva nastojanja nemaju osnovu za bilo kakav uspjeh. Nepovjerenje među narodima još nije splasnulo jer su nas neki željeli pobijediti, ali hrvatski narod je nepobjediv i ako bude potrebno i 100 posto Hrvata će glasovati za HNS”, rekao je  Čović.

- HDZ BiH u protekle 4 godine činio je sve da očuva svoj narod i svoju domovinu, istaknuo je dr. Čović. Sabor je jednoglasno prihvatio izvješće o radu predsjednika HDZ-a BiH za razdoblje 2015.-2019.

Dnevnik.ba

 

19. travanj 2024 03:14