StoryEditor
predsjednik hdz-a

Čović: "Gospodin iz SDA evidentno blokira imenovanje rukovodstva FBiH"

Piše desk  /  20.02.2023., 11:27h

Predsjednik HDZ-a Dragan Čović na današnjoj press konferenciji komentirao je formiranje vlasti u Federaciji BiH.

Čović je ovom prilikom iznio nove optimistične rokove. Naveo je kako se u posljednja dva dana trebao napraviti dogovor, da je Lidija Brada predsjednica FBiH i da ima dva potpredsjednika.

- To je bio jedan ritual zadnjih 30 godina. S obzirom da jedan od gospode, predstavnik bošnjačkog naroda, izbjegava sastanke čitav idući tjedan, mislim da će oni danas završiti posao i da će predstavnica hrvatskog naroda i predstavnik srpskog naroda usuglasiti da je Bradara predsjednica FBiH, a oni dopredsjednici i da će to uputiti u adekvatnu procedure - rekao je Čović.

Lider HDZ-a je naveo da će biti razvidno da gospodin iz SDA želi blokirati proces što je SDA radila u zadnje četiri godine iako su to željeli ispostaviti fakturu HDZ-u.

- Nadam se da ćemo imati jasnu situaciju s potpisanim dokumentom. Vjerujem da iz ovog tjedna nećemo izaći, a da nemamo predsjednicu FBiH i da idemo dalje u proces odnosno s prijedlogom za mandatara Vlade FBiH.

Valjda nećemo pasti pod utjecaj pisama, dovoljno smo izgubili vremena. Predsjednik SDP-a je odgovorio na pismo, ja neću jer je nepristojno i komentirati ga - poručio je Čović komentirajući pismo Refika Lende (SDA) koji je pozvao predsjednike SDA, SDP-a i HDZ-a da postignu politički dogovor.

Upitan što će biti ukoliko se Lendo ni danas ne pojavi, Čović je odgovorio da će to značiti da treći put izbjegava sastanak i da onda dvoje treba potpisati i poslati prijedlog u parlamentarnu proceduru i da će Predstavnički dom Parlamenta FBiH odlučiti.

Čović je ponovio i to kako visoki predstavnik ne treba donositi ikakve nove odluke u vezi s izmjenama Izbornog zakona BiH.

- Mislim da je Schmidt uradio ono što je trebao uraditi i ne mislim da treba djelovati po pitaju Ustava FBiH, mislim da imamo sve riješeno - rekao je Čović.

Ponovio je da bi cijeli posao, imenovanje rukovodstva, izbor mandatara za sastav nove Vlade FBiH i imena novih ministara trebao biti završen do kraja ovog mjeseca.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 11:58