StoryEditor
predsjednik hdz-a BiH

Čović: Federalizam nema alternativu, maštanja o građanskom konceptu nisu bili tema

Piše desk  /  02.12.2021., 17:05h
Dragan Čović, lider Hrvatske demokratske zajednice BiH, novinarima je izjavio da u današnjoj rundi pregovora u sjedištu Delegacije Europske unije u Sarajevu, ništa nije usuglašeno iako je ‘na stolu bilo puno toga‘.

Očekivao je da će s današnjim danom ključni modeli “koje smo postavili sebi u zadatak”, primarno modeli vezani za domove naroda i Predsjedništvo Bosne i Hercegovine, biti dogovoreni.

Eventualna naredna runda razgovora za desetak-petnaest dana imala bi smisla po mišljenju HDZ-a budući da je neizborna godina, rekao je.

- Naš stav je vrlo jasan i drago mi je da se često razumio - da hrvatski narod treba da bira svoje predstavnike tamo gdje je to Ustav definirao - to su domovi naroda i Predsjedništvo Bosne i Hercegovine te mislim da je jučer većina i bošnjačkih predstavnika kazala, u tom duhu, da nije dobro da neko drugi hrvatskom narodu bira predstavnike. To je bilo malo ohrabrujuće, ali kad treba definirati kako, puno je upitnika - rekao je Čović novinarima.

Po njegovim daljnjim navodima, legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda nema alternativu i to je dio sporazuma potpisanog u Mostaru.

- Ponudili smo vrlo jasna rješenja kad je riječ o presudama Suda iz Strasbourga i Ustavnog suda Bosne i Hercegovine (U 23/14), tako da uz predznak koji vrlo jasno definira odrednice u Ustavu BiH, a to su nazivi konstitutivnih naroda, vežemo i dodatak da uz to ide i predstavnik onih koji se ne izjašnjavaju kao konstitutivni narodi. Primjerice, na listi za Predsjedništvo, recimo iz Federacije gdje će biti hrvatski član, mi predlažemo da bude - hrvatski član Predsjedništva i onih koji se ne izjašnjavaju kao predstavnici konstitutivnih naroda. Drugim riječima, otvorili smo vrata da svi mogu biti birani i kandidirani - kazao je Čović.

Čović smatra da federalizam nema alternativu i dodaje da “maštanja o građanskom konceptu” nisu bila danas tema.

Po njegovom mišljenju, naredni korak treba da bude priča, osim o modelu, o načinima za unapređenje nekih stvari u Federaciji BiH te o integritetu izbornog procesa.

- Sve ono što nam treba da osiguramo na pravi način izborni proces, od SIP-a koji mora biti izabran po zakonu, pa do biračkih odbora, nadzora, financiranja kampanje, mora biti ugrađeno u te elemente Izbornog zakona. Jasno je da paket tog zakona mora sadržavati modele za Dom naroda i Predsjedništvo i jednako tako, ove tehničke izmjene - Čovićeve su riječi.

Jedna od dobrih ideja, po njegovom mišljenju, bila je da izmjene vezane za Dom naroda i Predsjedništvo BiH budu ugrađene u Ustav tako da ih ne treba dodatno razrađivati.

Dnevnik.ba

18. siječanj 2022 11:12