Article_Top_970x250

Čović: EU od nas očekuje jasan napredak u iduća dva mjeseca

o izbornom zakonodavstvu

Čović: EU od nas očekuje jasan napredak u iduća dva mjeseca

sij 29, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Fena

Jasno nam je kazano da mi moramo napraviti napredak u iduća dva mjeseca, primarno oko izbornog zakonodavstva. Ako to uspijemo napraviti onda je izvjesno da u svibnju imamo kandidacijski status za članstvo u Europskoj uniji - izjavio je za Fenu predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, sumirajući razgovore koje je protekla dva dana imao u Bruxellesu.

Čović je zajedno s predsjedateljem Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, Denisom Zvizdićem (SDA), u sjedištu EU imao seriju susreta s čelništvom Europskog parlamenta, predsjednicima parlamenata država članica EU, predstavnicima Europske komisije i Europske pučke stranke.

- U svim razgovorima sam istaknuo kako smo napravili dobar iskorak, Realna dinamika je da do kraja veljače EU izvijestimo o napretku koji smo ostvarili, da bi do kraja ožujka eventualno usuglasili Izborni zakon. Rekao sam da će biti puno onih, posebno u Sarajevu, koji će željeti da se na tom planu ništa ne dogodi i da se zadrži status quo. To bi bilo porazno za BiH, jer je izvjesno da će na svibanjskom sastanku u Zagrebu Sjeverna Makedonija i Albanija dobiti punu potporu za otvaranje pregovora s EU, a naš je interes da u istom terminu i mi dobijemo kandidacijski status – kazao je Čović.

Isključio je mogućnost europskog posredovanja u pokušaju postizanja političkog dogovora u BiH oko izmjene izbornog zakonodavstva.

- U EU su shvatili da to nema smisla i da je to stara priča. Jasno su nam stavili do znanja da ako sami želimo to i uradimo. To je ono što danas kroz razgovore pokušavaju HDZ i SDA kao politički predvodnici dva naroda. Ako mi to ne napravimo uzalud je svako uplitanje sa strane. To će jednostavno biti procijenjeno kao naša nesposobnost i ostat ćemo izvan europske priče. Očito mi moramo sami to uraditi. Pozvali smo naše prijatelje iz EU, uključujući povjerenika za proširenje i predsjednika Europskog parlamenta, da nas posjete, ali svi su oni spremni doći i podržati nas, pomoći nam, ali samo ako mi pokažemo da imamo osnovu, zajednički sadržatelj oko izmjena Izbornog zakona. Ako toga ne bude očito je da se nitko o nama neće pretjerano brinuti – ističe Čović.

Najavio je da će odmah nakon povratka u BiH pokušati dogovoriti s predsjednikom SDA Bakirom Izetbegovićem i svima ostalima što skorije sastanke, kako bi se ubrzali procesi.

- Sve je u našim rukama. Ako ćemo se baviti sami sobom, kao zadnje dvije godine, onda se nemamo čemu nadati na europskom putu – zaključio je Čović u izjavi za Fenu.  

Dnevnik.ba