StoryEditor

Čović: DF ne može dobiti hrvatske pozicije, strancima nije jasno što se događa u BiH

Piše D  /  11.04.2019., 11:04h

Čović je rekao kako je Vijeće ministara mogao biti formirano krajem prošle godine, da nema bošnjačke strategije zasnovane na transformaciji brojnosti na nivo odlučivanja.

- Šest mjeseci nakon izbora nemamo formiranu vlast. Pokušali smo definirati partnere koji bi formirali Vijeće ministara, jer to nisu klasični koalicijski odnosi, već zakonski okvir u kojem morate imati predstavnike tri naroda u Vijeću. Sada kada trebamo podijeliti resore, dogodio se problem - istaknuo je.

Bez Hrvata, predvođenim HDZ-om BiH, dodao jen ne može se napraviti Federalna vlada niti Vijeće ministara. Također, izjavio je kako međunarodnoj zajednici, koja ima neke druge prioritete, nije jasno što se događa s politikom u BiH. Rekao je i kako Hrvatima odgovara svaki resor no da Demokratska fronta ne može uzeti hrvatske pozicije osim u nečijim glavama i u glavi Bakira Izetbegovića. 

Čović je naveo i kako je strategija političkog Sarajeva, odnosno bošnjačkih stranaka predvođenih SDA, i dalje pronalaženje krivca i predstavljanje sebe kao žrtve.

- Žao mi je što je tako, moramo se okrenuti budućnosti - naveo je i dodao da opstrukcije SDA mogu potrajati unedogled, prenosi RTRS.

Čović je istaknuo kako bi se dogodila blokada vlasti u BiH, ukoliko bi HDZ povukao svoje kadrove iz Vijeća ministara u tehničkom mandatu, ali da ova stranka to neće učiniti jer ne želi blokade i opstrukcije.

On je najavio kako će njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Emanuel Macron krajem mjeseca organizirati sastanak na kojem će sudjelovati predstavnici zemalja regije.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 04:12