Article_Top_970x250

Čović: Da nije međunarodne zajednice, mi sa SDA ne bismo ni sjedili ni razgovarali

imperativ izborni zakon

Čović: Da nije međunarodne zajednice, mi sa SDA ne bismo ni sjedili ni razgovarali

ožu 05, 2021
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Klix.ba

Nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a predsjednik ove stranke Dragan Čović govorio je o posljednjim pregovorima sa SDA i SNSD-om te o imperativu promjena Izbornog zakona.

Ponovio je da je kraj lipnja krajnji rok za sve dogovore o promjenama Izbornog zakona.

Čović je kazao da su od 14 uvjeta EU ostala neispunjena samo tri. Najavio je nove razgovore sa SDA u tri grupe, koji bi trebali početi idućeg tjedna.

"Duboko vjerujem da ćemo ovo uspjeti završiti u predviđenom roku, a sigurno nećemo zaobići presudu 'Sejdić-Finci'. U ustavu su definirani odnosi, građanski i etnički, a mi ćemo podržati svaku promjenu koja je u interesu građana, a može dobiti dvotrećinsku većinu", izjavio je.

O Vladi FBiH kazao je kako je govorio da nema partnera da formira Vladu FBiH, da ni SDA to više ne govori, jer nema potrebnu većinu, već da se insistira na promjeni dva ministra.

Čovića su novinari pitali da li od međunarodne zajednice ima zavrtanja ruku, a kazao je kako je njihov značaj "prevažan" te da mu je kristalno jasno da nije njih, HDZ ne bi sjedio sa SDA i pregovarao o Izbornom zakonu, piše Klix.ba.

Dnevnik.ba