StoryEditor

Čović: Bolje sam nego krnje Predsjedništvo

Piše D  /  10.04.2018., 11:04h

Čović se nakon današnjeg sastanka sa premijerom Hrvatske Andrejom Plenkovićem zahvalio Hrvatskoj što pomaže na euroatlantskom putu BiH, prenosi N1.

"Hrvatska je zemlja partner BiH i vjerujem da je ovo šansa da napravimo još bolje ekonomsko povezivanje između BiH i Hrvatske. Razmjena od preko dvije milijarde eura je dovoljan motiv za još bolje povezivanje", kazao je Čović.

Član Predsjedništva BiH je otkrio kako je sa Plenkovićem razgovarao o "neizbježnoj temi" - izmjeni Izbornog zakona.

"Uvjeren sam da ovo što radimo radimo tako da držimo BiH kao cjelovitu državu, domovinu hrvatskog naroda i mislim da smo ključni čimbenik opstojnosti ovakve BiH", zaključio je Čović.

Plenković se zahvalio Čoviću na gostoprimstvu i istaknuo je kako će otvaranje gospodarske komore u Mostaru dodatno unaprijediti odnose između BiH i Hrvatske.

"Smatram da je ovo okupljanje lidera koje Dragan tradicionalno organizira vrlo bitno. Hrvatska je tu da pomogne u ubrzavanju ritma kako bi BiH i druge zemlje regije što prije postale članice EU. Hrvatska ne sam deklarativno, nego i operativno pokazuje koliko želi pomoći BiH i pomoći ravnopravnom položaju Hrvata kao konstitutivnog naroda. Tu smo i kao prijatelji, i kao susjed i kao saveznik. Pomoći ćemo uz puno poštovanje teritorijalnog integriteta i ustrojstva", poručio je hrvatski premijer.

Na pitanje novinara kako komentariše nedolazak predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića i predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića u Mostar, Čović je rekao da Izetbegovića nije pozvao na sinoćnju večeru, ali jeste na sajam.

"Što se tiče sinoćnje večere, obzirom da je gospodin Ivanić van zemlje, procijenio sam da je bolje da budem sam nego da imamo krnje Predsjedništvo. Gospodin Zvizdić je pozvan na večeru i on je to otkazao. Imam osjećaj da s te strane nam se želi poslati jedna jasna poruka. I prošli tjedan kada su razgovarali o Izbornom zakonu i SDP, DF, SBB i SDA, kao bošnjačke stranke, slali su usaglašen stav oko Izbornog zakona koji je potpuno neprihvatljiv, a i danas. To je dio ambijenta koji je već zahvatila ova predizborna aktivnost i ne treba se čuditi", zaključio je Čović.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 19:40