27.04.2022., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Izjava Dragana Covica nakon hitne sjednice Doma naroda Parlamentarne skupstine Bosne i Hercegovine.ARMIN DURGUT/PIXSELL - Pixsell
StoryEditor
NAKON SJEDNICE

Čović: Bilo je očekivano, 14 od 16 vitalnih nacionalnih interesa u Domu naroda su povukli Bošnjaci

Piše desk  /  27.04.2022., 13:00h
Ovo nije politička predstava, ovo je zaštita jednog naroda, rekao je Čović

Predsjedavatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i lider HDZ-a BiH Dragan Čović obratio se medijima nakon što je Klub Bošnjaka uložio vitalni nacionalni interes na prijedlog HDZ-a o izmjenama Izbornog zakona BiH, prenosi Avaz.

- Danas se napravila promjena pa smo imali raspravu i o dnevnom redu i naravno i raspravili smo isključivo oko procedura hitnosti, poslovnička procedura. 

Usvojili smo da ovaj zakon ide po hitnoj proceduri, kada smo otvorili raspravu tada se predstavnik kluba Bošnjaka u Domu narodu javio i pozvao na štetnost po vitalni nacionalni interes sukladno poslovniku.

Dva kluba su se izjasnila, Hrvatski i Srpski, da ovo nije štetno po interes bošnjačkog naroda, dok je Klub Bošnjaka uz dodatak kolege Miletića, iz Hrvatskog kluba, je podržao inicijativu Bošnjaka da je to štetno po interes bošnjačkog reda i time smo faktički završili taj poslovnički čin. 

Dogovoreni predstavnici komisije ispred tri kluba

Dogovorili smo predstavnike komisije ispred tri kluba, koji čine kolega Izetbegović u ime Bošnjaka, kolega Nović u ime srpskog naroda i kolega Čolak u ime Hrvata koji su maloprije održali prvu sjednicu tog povjerenstva o suglašavanju. 

Kolega Čolak i kolega Nović su se izjasnili da ovo nije štetno i takav će stav zauzeti, dok je kolega Izetbegović sebi uzeo vrijeme, a poslovničko vrijeme je maksimalno do pet dana da se mora izjasniti. Ako se ovo povjerenstvo ne usuglasi, ova procedura ide ka Ustavu BiH na konačno odlučivanje. 

Ovo je 14. jubilarna odluka Kluba Bošnjaka da se pozovu na vitalni nacionalni interes Bošnjaka u Parlamentarnoj skupštini. Bilo je očekivano da se povuče vitalni nacionalni interes. Od 16, 14 vitalnih nacionalnih interesa povukli su Bošnjaci u Domu naroda. Kada dobijemo odluku Ustavnog suda tada ćemo nastaviti rad po ovoj tački dnevnog reda.

Ovo nije politička predstava, ovo je zaštita jednog naroda. Zaštita kako osigurati legitimno predstavljanje hrvatskog naroda, kada već nismo mogli sprovesti cjelovite izmjene i dopune Izbornog zakona na kojima smo radili posljednje dvije godine i dali puni doprinos. 

Hrvati su, i tim koji je pregovarao, je dao više od deset prijedloga izmjena i dopuna Ustava, izbora članova Predsjedništva i Domova naroda. Kada to nismo uspjeli, ostao je jedan mali minimum - da pokušamo popraviti što se da popraviti, da spriječimo dalje političko naselje, ja bih kazao, u BiH, nesporazumi i sve ono što danas imamo na sceni u BiH kada je u pitanju funkcioniranje izvršne i zakonodavne vlasti BiH.

To je bio razlog. A da prije par dana nije predstavnik SIP-a razglasio kako će raspisati izbore ili donijeti odluku o Općim izborima za ovu godinu 4. svibnja, mi ova pitanja vjerojatno ne bi ni pokrenuli na ovaj način. Kada je to javno kazano, onda smo dali šansu da još jednom kroz hitnu proceduru pokušamo popraviti što se da popraviti, da ove izbore održimo, uz sve ove manjkavosti koje imamo, ali da bar izbjegnemo dalje nelegitimno izbor predstavnika nekih naroda u institucijama. 

Zaštita Hrvata od majorizacije u Federaciji

Izetbegović javno govori već duže vremena da će teško objasniti svojim ljudima da neće ove godine moći izabrati dva člana Predsjedništva. Što znači igra je s vremenom, to je politika. Kolega Izetbegović je tražio poslovničku mogućnost, a ona je do pet dana i tu se ne može ništa dogovoriti. 

U prijedlozima koje smo mi dali smo uklopili potpuno Ustav BiH. Mi ne mijenjamo, nažalost, Ustav BiH, ostaje identičan jer nismo napravili suglasice oko toga. 

Bolje da ne komentiram ono što kažu međunarodni predstavnici koji su s nama proveli godinu dana u pregovorima. Zamolit ću sve ako nam već me pomažu, da nam ne odmažu.

Sve prijedloge koji smo davali da riješimo krizu u BiH. Moj zadatak kao predstavnika hrvatskog naroda je da pronađemo rješenje da zaštitimo hrvatski narod od majorizacije u Federaciji. Ja bih bio sretan da smo sve ovo riješili kroz rasprave, dali smo deset prijedloga... Danas moramo koristiti parlamentarne mogućnosti.

Za mene je neprihvatljivo da iz sredina u kojima imate predstavnike jednog konstitutivnog naroda drugi narod bira njihovog predstavnika - rekao je Dragan Čović u svom obraćanju medijima nakon sjednice Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Dnevnik.ba

15. travanj 2024 13:54