StoryEditor

Čović: BiH dijele oni koji zagovaraju unitarni koncept i građansku državu

Piše D  /  04.08.2018., 12:08h

Po njegovim riječima, da je promjenjen Izborni zakon, odnosno da je osigurano legitimno predstavljanje svih naroda, stvari bi u BiH sigurno izgledale drugačije. 

- Vjerujemo kako i dalje postoji tračak nade da može doći do konačnog i istinskog dogovora, ali u idućem razdoblju moramo učiniti sve da osiguramo izbor legitimnih predstavnika hrvatskog naroda, bez obzira na izborni zakon - poručio je Čović.

Odgovarajući na pitanje kakav je njegov odnos prema BiH, Čović je kazao kako je do kraja iskren i nedvosmislen i da je u njega ugrađeno sve ono što promišlja običan čovjek, Hrvat u BiH.

- Ovo je naša domovina. BiH je moja i domovina svakog hrvatskog čovjeka u njoj. Međutim, sve ovo što smo do sada ugradili u BiH nismo prepoznali kao odgovor iz BiH. Odlasci iz BiH su prisutni, između ostalog, i zbog toga što ljudi ne prepoznaju svoju budućnost ovdje. Počesto vide opasnost u promišljanju drugog naroda, posebno tamo gdje smo izrazita manjina kao narod. Ja poštujem one koji zagovaraju građanski koncept, ali BiH će morati pronaći mjeru između građanskog i kolektivnog, jer joj bez toga prijeti urušavanje u ono što će sutra biti jednostranačje, dominacija jedne nacije, vjere. Unitarizam u BiH nosi mnoga iskušenja i opasnosti. I kada se govori o podjeli BiH, moram reći da nema većeg poticaja podjeli od građenja BiH kao unitarne građanske države - kazao je hrvatski član Predsjedništva BiH.

Čović je ustvrdio i kako je izgradnja Pelješkog mosta u interesu svih građana BiH, posebno u kontekstu prometnog kolapsa u Neumu, gdje mnogi od njih ljetuju.

- Pa zar svakom realnom političaru ove zemlje ne bi trebao biti interes da svog građanina poštedi mrcvarenja na godišnjem odmoru, te jedinoj bh. općini na moru omogući nesmetan i zdrav turistički i gospodarski razvoj. To se može ostvariti izgradnjom Pelješkog mosta - kazao je Čović u razgovoru za hrvatsko izdanje Večernjeg lista, odbacujući ujedno mogućnost pokretanja tužbe BiH protiv Hrvatske zbog izgradnje mosta koju najavljuje njegov kolega iz Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 23:34