StoryEditor
okrugli stol

Ćosić: Herceg Bosna je nastala jer su to zahtijevale okolnosti

Piše fena  /  16.11.2021., 19:56h
Osnivanje Herceg Bosne bio je razuman i logičan potez u vremenu početka rata u BiH, kazao je predsjednik Vlade Županije zapadnohercegovačke Zdenko Ćosić na okruglom stolu „Povijesni kontekst utemeljenja Hrvatske zajednice Herceg-Bosne” održanom u Širokom Brijegu u povodu 30. obljetnice utemeljenja Hrvatske zajednice Herceg-Bosne.

- Hrvatska zajednica Herceg Bosna nastala je jer su to zahtijevale okolnosti. Središnja vlast u BiH je bila nemoćna zaštitit državu i njene građane od agresije. Hrvati da bi se zaštitili od agresije koja im je prijetila osnovali su u studenom 1991. godine Hrvatsku zajednicu Herceg Bosnu, kako bi organizirali život i obranu na tom prostoru koji je bio potpuno izvan jurisdikcije središnjih vlasi u Sarajevu - kazao je Ćosić.

Upozorio je kako „falcificirane historiografije indoktrinira mlade ljude”.

- Treba posvetiti pažnju stvarnim činjenicama, a ne fabricirati događaje, jer to ne donosi ništa dobro. Mi vrlo dobro znamo što je značila Herceg Bosna, to znaju i svi ostali, ako to žele priznati. Međutim, neke nove politike pokušavaju iskriviti sliku i proglasiti nepoželjnima sve one politike koje nisu kompatibilne tom konceptu građanske Bosne i Hercegovine – kazao je Ćosić.

Po njegovim riječima, pokušaji unitarizacije i brisanja nacionalnih identiteta najviše škode upravo Bosni i Hercegovini.

- Takve ekstremne opcije treba odbaciti i okrenuti se traženju unutarnjeg konsenzusa ako želimo ovu Bosnu i Hercegovinu učiniti samoodrživom i naprednom jer nijedna država ne može funkcionirati pod bilo kakvim mehanizmima prisile – ustvrdio je predsjednik Vlade ŽZH.

Dnevnik.ba

31. siječanj 2023 00:13