StoryEditor
Zastupnik u parlamentu fbih

Čolpa: Dio SDP-a, SDA, DF, zajedno s Dodikom provodi politiku protiv Zapada

Piše desk  /  16.09.2022., 18:24h

Zastupnik u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine Nihad Čolpa za N1 je govorio o Vojinu Mijatoviću, kandidatu SDP BiH za člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske kao i međunarodnoj poziciji BiH u svijetu.

Čolpa je reagirao na izjave Vojina Mijatovića u programu N1 u emisiji Pressing s Amirom Zukićem, Naime, Čolpi je neprihvatljivo da Mijatović iznosi, kako tvrdi, laži  na račun lidera koalicije SDBIH Socijaldemokrate Zeleni pokret  Zlatka Lagumdžije.

Mijatović tvrdi da je na sceni “napad na zemlje zapadnog svijeta koji su prijatelj BiH”.

“Već duže iz Sarajeva koristi se zapaljiva retorika prema Zapadu. To je počelo od vremena kada smo imali pregovore u Neumu i Vojin Mijatović je iz studija pozivao na prosvjede protiv zapadnih diplomata što je prvi put na Balkanu nakon Vojslava Šešelja“, istakao je Čolpa.

Kao argument koliko nam je važno imati prijateljske odnose za zemljama sa Zapada, Čolpa je naveo ekonomske pokazatelje.

“Ne živimo mi ni od Rusije ni od Turske“, pojasnio je Čolpa.

Kao neprijatelje Zapada u BiH, Čolpa je bio izričit.

“Dio SDP, SDA, DF, zajedno s Miloradom Dodikom provodi politiku protiv Zapada”, kazao je Čolpa i dodao da je dio SDP BiH o kojem govori okupljen oko Vojina Mijatovića.

O Mijatoviću, Čolpa nije štedio na kritikama. Kaže, da je trebao povući kandidaturi.

“On neće povući svoju kandidaturu jer on ima obavezu prema Miloradu Dodiku“, pojasnio je Čolpa.

Međunarodni ugled BiH

Boraveći u Lisabonu gdje je sudjelovao u Otvorenom dijalogu Europe Čolpa je razgovarao s predstavnicima predsjednika Francuske, članovima Parlamenta Ukrajine i Austrije te članom Sabora Hrvatske i kaže došao do poražavajućih informacija da nitko ne zna o političkim liderima u BiH.

“Mi nemamo diplomacije, kontakta s demokratskim svijetom i to je poražavajuće”, istakao je Čolpa.

Kao lidere koje na Zapadu znaju, Čolpa je kazao da je riječ o rahmetli Aliji Izetbegoviću, Zlatku Lagumdžiji i Harisu Silajdžiću.

Utakmica protiv Rusije

Utakmica nogometne reprezentacije BiH protiv Rusije se ne treba dogoditi, kaže Čolpa i dodaje da do toga neće doći.

“Ja očekujem da nakon izbora kada prođe izborna histerija da se utakmica odgodi. Poslije izbora ide dogovor o BiH među kojima je i izmjene Izbornog zakona”, kazao je Čolpa.

Dnevnik.ba

21. rujan 2023 16:20