StoryEditor
"deblokada institucija"

Čolo (SDA): Schmidt je nametnuo dobra rješenja

Piše desk  /  02.10.2022., 23:00h

Potpredsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Safet Softić potvrdio je novinarima da je Denis Bećirović, kandidat 11 stranaka za bošnjačkog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, za nekoliko postotaka u vodstvu u odnosu na lidera SDA Bakira Izetbegovića.

- Moguće je da se do kraja brojanja to promijeni, ovisno od toga iz kojih područja i na koji način se unose podaci te postoji mogućnost da se sve ovo i drugačije završi - dodao je Softić ipak ne podcjenjujući prednost koju Bećirović ima sada.

Kada je u pitanju Parlamentarna skupština BiH i Parlament Federacije BiH, Softić kaže da će te podatke imati u drugoj polovini noći, te da za sada nemaju ozbiljnije informacije koje bi mogli podijeliti s javnosti.

Članica SDA i nositeljica liste za državni parlament te pravna stručnjakinja Alma Čolo komentirala je odluku visokog predstavnika međunarodne zajednice BiH Christiana Schmidta o nametanju izmjena Izbornog zakona, kazavši da ono što je do sada poznato je da se radi o dobrim izmjenama koje idu u pravcu deblokade institucija i brzog formiranja vlasti nakon izbora.

- To su odredbe koje se tiču uspostave Doma naroda, imenovanja sudaca Ustavnog suda i svega što je do sada bilo problem, zbog čega se određeni organi izvršne vlasti nisu mogli formirati u propisanim rokovima - pojasnila je Čolo.

Jedina stvar je izmjena broja izaslanika u Domu naroda Federalnog parlamenta jer se sada povećava taj broj sa 17 na 23 po klubovima naroda i on to obrazlaže provedbom presude Ustavnog suda u slučaju "Ljubić", kaže Čolo.

- Dodatno ćemo razmotriti što to znači, ali njegovo obrazloženje je da je ostvarivanje principa proporcionalnosti određenog konstitutivnog naroda koji živi na teritoriju određenog kantona - kaže Čolo.

Princip koji sada postoji u Ustavu FBiH da se po kantonima bira najmanje jedan Hrvat, jedan Bošnjak i jedan Srbin ostaje na snazi i to omogućava da nema diskriminacije dodatne, smatra Čolo, ali sve će to biti dodatno razmotreno.

U Bosni i Hercegovini danas su održani Opći izbori na kojima su građani birali članove Predsjedništva BiH, zastupnike u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, Parlamenta Federacije BiH, Narodne skupštine Republike Srpske, kantonalnih skupština kao i predsjednika i dva potpredsjednika Republike Srpske.

Dnevnik.ba

15. srpanj 2024 23:28