StoryEditor

Čolo: Ne mogu Hrvati smatrati da su majorizirani jer nemaju člana Predsjedništva

Piše D  /  12.11.2020., 07:11h

"Ja sam to rekla u svojstvu članice Komiteta za pravna pitanja Vijeća Europe. BiH mora da izvrši presude Europskog suda za ljudska prava. Zahtjev hrvatskog naroda nije u 14 prioriteta Europske komisije, mi moramo da ispunimo međunarodne obveze i presude Sejdić-Finci, Pilav, Zornić... Ja kao članica Komiteta smatram da BiH mora kao prioritet staviti usklađivanje Ustava i izbornog zakonodavstva sa presuda Europskog suda za ljudska prava", navela je.

"Čini mi se kako naši lideri ne znaju što znače europske obveze. Moramo presude poštivati, to je prvo, smatram to i kao pravnik i kao članica komiteta za pravna pitanja", dodala je Čolo za N1.

Ona je ranije istaknula da bi pomoć Venecijanske komisije dobro došla u ovom slučaju. A kada će BiH preuzeti odgovornost za sebe i svoje postupe?

"Mi smo preuzeli odgovornost, Izborni zakon je bio u proceduri. HDZ želi da se na prvo mjesto stavi legitimno predstavljanje hrvatskog naroda. Visoki predstavnik je rekao da postoji određeno nerazumijevanje što se smatra demokratskim predstavljanjem svih građana, a što HDZ i HNS podrazumijevaju pod legitimnim predstavljanjem - samo člana Predsjedništva koji bi došao sa teritorije gdje je dominantno hrvatsko stanovništvo. To nije u korelaciji sa EU i to je visoki predstavnik rekao", poručila je Čolo u Danu uživo na N1.

Spominje se čak i hrvatski bojkot idućih Općih izbora u BiH. Na svojoj strani ovaj put imaju podršku Zagreba.

"Oni misle da ako nemaju člana Predsjedništva i ne imenuju veleposlanike da je povrijeđeno legitimno predstavljanje. Princip legitimnog predstavljanja treba da podrazumijeva sve građane ove zemlje. Svi građani moraju biti legitimno predstavljeni u organima vlasti, ne samo Bošnjaci, Srbi i Hrvati, nego i Ostali i manjine. Moramo im osigurati pravo da se pojave kao kandidati na izborima", istaknula je gošća N1.

"Ne mogu Hrvati smatrati da su majorizirani jer nemaju člana Predsjedništva. Sa istim Ustavom i Izbornim zakonom su imali nekoliko puta člana Predsjedništva", poručila je Čolo.

Tročlano Predsjedništvo BiH je zamišljeno da se biraju tri predstavnika naroda, što nije slučaj – poručio je iz Mostara nedavno hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman.

"To nije točno. Komšić je Hrvat, ispunjava sve ono što je propisano Ustavnom BiH. Taj Ustav ne osigurava drugima da se kandidiraju za najvažnije tijelo izvršne vlasti", rekla je Čolo.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 14:58