Article_Top_970x250

Čolak: Samo dva člana SIP-a izabrana su po zakonu

"pravno nasilje"

Čolak: Samo dva člana SIP-a izabrana su po zakonu

srp 04, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Arhiva/Ilustracija

Pravno nasilje koje se događa u Središnjem izbornom povjerenstvu BiH moglo bi imati dalekosežne posljedice po ovu zemlju. Kako je rekao za RTV Herceg Bosne izaslanik u Domu naroda Parlamenta BiH Bariša Čolak, samo dva člana SIP-a BiH su izabrana sukladno zakonu.

To su Irena Hadžiabdić i Vlado Rogić. Svi ostali su izabrani nezakonito. To znači da su nezakonite i odluke koje donosi SIP, kazao je.

Podsjetimo, prema zakonu članove Središnjeg izbornog povjerenstva BiH, njih pet imenovali su zastupnici SDA i DF-a, te srpskih oporbenih stranaka u Zastupničkom domu Parlamenta BiH, SDS-a i PDP-a, iako zakon predviđa da se najprije raspiše natječaj za članove SIP-a, potom Povjerenstvo za izbor i imenovanje predlaže kandidate za članove SIP-a Zastupničkom domu Parlamenta BiH.

Neraspisivanjem natječaja diskriminirani su svi oni koji su se željeli prijaviti za članove SIP-a. Uz to prema odredbama Izbornog zakona članovi SIP-a ne mogu se smjenjivati i birati novi dok se ne zavši implementacija izbornih rezultata, a ona nije završena dok se ne izabere predsjednik i potpredsjednici F BiH i Vlada FBiH.

Dnevnik.ba