StoryEditor
bivši ministar pravde

Čolak: Politička smjena Gordane Tadić samo će više produbiti krizu u BiH

Piše desk  /  21.10.2021., 17:20h
Visoki dužnosnik HDZ-a BiH i nekadašnji ministar pravde u Vijeću ministara Bariša Čolak rekao je Srni da je smjena Gordane Tadić s pozicije glavne tužiteljice BiH politička kako bi SDA preuzela potpunu kontrolu nad pravosuđem BiH.

Čolak je rekao da su za smjenu Tadićeve glasali isključivo Bošnjaci.

- Svako tko prati medije i današnju klimu koja je stvorena oko Tadićeve bio je svjestan da će doći do njene smjene jer je to najavljeno iz SDA i njihovih glasnogovornika - rekao je Čolak, prenosi Srna.

Dodao je da su prvo trebali da ovladaju zakonodavnom i izvršnom vlašću putem Središnjeg izbornog povjerenstva, čiji su članovi nezakonito imenovani, a potom su krenuli i na treći stub vlasti.

- Uspostavili su kontrolu nad Visokim sudskim i tužiteljskim vijećem BiH, a ni to im nije bilo dovoljno pa su, pored kontrole Suda BiH i VSTS-a, preuzeli kontrolu i nad Tužiteljstvom BiH  -rekao je Čolak.

Ponovio je da je smjena Tadić politička i da je čitav postupak od samog početka bio svojevrsna farsa, počev od imenovanja članova i Prvostupanjske i Drugostupanjske disciplinske komisije, pa do samog VSTS-a.

- Na kraju smo dobili odluku koju je donio jednonacionalni sastav VSTS-a što je zaista ružno i tužno - ocijenio je Čolak.

On je konstatirao da će se ovom smjenom još više produbiti kriza u BiH i da se time ništa neće riješiti, nego da će se odnosi i dalje zakomplicirati.

- Ovo sigurno nije dobro i umjesto da liječimo naše pravosuđe, ovakvim potezima i političkim utjecajem ono se još više odvaja od njegove temeljne funkcije, od nepristranosti i profesionalnosti, čime bi se pravosuđe trebalo odlikovati - naglasio je Čolak.

On je podsjetio da su određeni procesi u tijeku, da su ozbiljne kaznene prijave protiv visokopozicioniranih dužnosnika SDA u tiejku i da je jasno da im je smetala Tadić na koju nisu mogli vršiti utjecaj.

- Svjedoci smo jedne vrlo ružne pojave i ataka na samo pravosuđe. Kako će se dalje stvari odvijati teško je predvidjeti, ali ovakvo stanje zaista nije nimalo dobro - ocijenio je Čolak.

VSTS potvrdio je jučer odluku Drugostupanjske disciplinske komisije i smijenio Gordanu Tadić s dužnosti glavne tužiteljice BiH.

Za ovu odluku glasalo je šest članova Vijeća, pet je bilo protiv, a jedan suzdržan.

Tadićeva će, kako je ranije odlučeno, biti premještena s mjesta glavne tužiteljice na mjesto tužiteljice Tužiteljstva BiH.

VSTS je donio odluku o raspisivanju konkursa za novog glavnog tužitelja BiH, a do njegovog izbora Milanko Kajganić obavljat će dužnost vršitelja dužnosti glavnog tužitelja BiH.

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 19:10