StoryEditor

Čolak: "Osigurati legitimno predstavljanje u Predsjedništvu i domovima naroda"

Piše D  /  05.07.2021., 12:07h

- Zajednički stav je da nas potaknu, da ubrzaju ove razgovore, da dođemo što je moguće prije do rješenja u Izbornom zakonu BiH, ograničeno i u samom Ustavu. Mi smo čuli to da je najbitnije otkloniti sve one diskriminacije koje jesu utvrđene presudama Europskog suda za ljudska prava, ali jednako tako i Ustavnog suda BiH - naveo je Čolak.

Dakle, dodao je on, otkloniti diskriminaciju prema onima koji se ne izjašnjavaju kao pripadnici konstitutivnih naroda, ali jednako tako otkloniti diskriminaciju prema jednom čitavom konstitutivnom narodu, prenosi Fena.

Naveo je da je neizborna godina prilika i da vjeruje da će se razgovori intenzivirati, te da se nada da bi već u ovom mjesecu mogli postići, prije svega, politički dogovor.

Po njegovim riječim, nije moguće očekivati od Interesorne radne grupe da ta politička pitanja sama riješi, „iako smo mi istodobno i političari koji smo, barem u većem dijelu, u sastavnici ove međuresorne radne grupe“.

Kaže kako misli da i pozicija i oporba imaju šta o tome reći i „da svi shvate konačno  da je dogovor interes svih, da to nije interes samo jednog naroda i jednog pojedinca, nego da je to interes BiH“.

- Ukoliko BiH to ne uradi u ovoj neizbornoj godini, onda mogu nastupiti zastoji i posljedice - rekao je Čolak.

Odgovarajući na pitanje što misli o asimetričnom modelu izbora članova Predsjedništva, Čolak je rekao da HDZ-u odgovara svaki model, bio on izravan, bio neizravan, bio simetrični, bio asimetrični.

- Bitno je da dođe do legitimnog izbora članova Predsjedništva BiH, odnosno da i Hrvati, kao najmalobrojniji narod, imaju mogućnost izabrati svog člana Predsjedništva BiH kao što to imaju Bošnjaci i Srbi. To je najbitnija stvar. Koji će se model primjeniti apsloutno je manje bitno - smatra Čolak.

Mi smo, dodao je on, za svaki od tih predloženih modela, ili neki koji još nije predložen, „ali koji će osigurati legitimno predstavljanje u Predsjedništvu i jednako tako legitimno predstavljanje u domovima naroda“.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 12:00