StoryEditor

Čolak: Dok god imamo strane suce i OHR ne možemo govoriti o suverenosti BiH

Piše D  /  24.02.2020., 04:02h

Izaslanik u Klubu Hrvata Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Bariša Čolak (HDZ BiH) izjavio je Srni da dok god BiH ima strane sudaca i OHR ne može govoriti o izgrađenosti institucija i suverenosti, te da ne zna zbog čega kod onih koji tvrde da se najviše zalažu za državu BiH postoji strah od toga, prenosi Srna.

Čolak ističe da u BiH mora postojati dijalog da bi se izašlo iz situacije stalne krize koja samo mijenja oblik.

"Potrebno je što prije sjesti i pokušati postići dogovor u vezi sa izmjenom zakona o Ustavnom sudu BiH. U Ustavu BiH piše da istekom roka od pet godina od imenovanja prvih stranih sudaca koje je u Ustavni sud BiH imenovao Europski sud za ljudska prava, Parlamentarna skupština BiH može drugačije riješiti imenovanje stranih sudaca u Ustavni sud BiH", istakao je Čolak.

On smatra da se to pitanje može riješiti donošenjem zakona u Parlamentarnoj skupštini BiH.

"Ovaj dio o strancima sudcima može se riješiti zakonom. Čude me izjave pojedinih dužnosnika i stranaka iz Sarajeva koji tvrde da se to ne može riješiti i da je potrebno mijenjati Ustav BiH. To nije točno. Može se riješiti ako ima političke volje", istakao je Čolak koji je dugo godina obavljao i dužnost ministra pravde u Vijeću ministara.

On je podsjetio i da je Europska komisija rekla da u reformi Ustavnog suda BiH poseban akcent treba staviti na strane suce, dodavši da se i kroz te preporuke treba tražiti rješenje.

"Moramo preuzeti odgovornost i biti vlasnici procesa, sami ih kreirati i tražiti rješenja. Dok god imamo strane suce i OHR ne možemo govoriti o izgrađenosti institucija i suverenosti. Ne znam zbog čega kod onih koji tvrde da se najviše zalažu za državu BiH postoji strah od toga", ističe Čolak.

Čolak nije želio komentirati prijetnje pojedinih međunarodnih dužnosnika srpskim predstavnicima i svima koji podržavaju prijedloge u vezi sa reformom Ustavnog suda BiH.

"Kada je riječ o institucijama, mi se ponašamo na način da treba graditi institucije. Treba podržavati ono što piše u Ustavu BiH i zakonima i u tom smislu nastojati da popravljamo stvari", poručio je Čolak.

Dnevnik.ba

17. travanj 2024 22:42