Article_Top_970x250

Čolak: Do reorganizacije BiH će doći

bih

Čolak: Do reorganizacije BiH će doći

stu 10, 2017
dnevnik.ba
dnevnik.ba

"Potrebna je i dovoljno velika parlamentarna većina da se to desi. Dakle, to se ne može desiti bez jednog, drugog i trećeg naroda", rekao je Čolak, koji obavlja funkciju zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda parlamenta BiH.

On je izrazio nadu da će se tom pitanju prići na ozbiljniji način, kako bi ova zemlja bila racionalnija, upravljivija, jeftinija i funkcionalnija, te kako bi bila po mjeri ne samo sva tri konstitutivna naroda, nego i svih građana.

U izjavi za portal "Vijesti", Čolak je rekao da se pitanje predsjedavanja Komisijom za nadzor nad radom Obavještajno-bezbjednosne agencije /OBA/ može riješiti na osnovu zakona.

"Sve drugo bilo bi jako pogubno i stoga smatram da se ovo pitanje mora vratiti u zakonske okvire", istaknuo je on.

Čolak je napomenuo da je privremeni predsjedavajući Komisije, jer to dopušta jedna odredba Poslovnika, ali da misli da su službe pogriješile što nisu obavijestile oba doma parlamenta BiH o takvoj situaciji.

"Nažalost, članstvo Komisije danas nije sačinjeno onako kako to Zakon o OBA BiH kaže. Taj problem adresiram na Predstavnički dom, koji nije postupio u skladu sa zakonom. Ne znam ko je kriv, da li su to oni koji nisu predložili ili oni koji ih nisu pitali. U svakom slučaju tu postoji problem i potrebno ga je ispraviti. Mislim da je prilika za to čak i na narednoj sjednici Predstavničkog doma", rekao je on.

Čolak je istaknuo da se u naredna dva mjeseca mora izabrati predsjedavajući Komisije, koji mora biti iz opozicije, prenosi RTRS.

Na pitanje kako komentariše funkcionisanje parlamentarne većine, Čolak je rekao da parlamentarna većina ne postoji u pravom smislu riječi.

"Ona postoji ponekad i po nekim točkama dnevnog reda, posebno u Predstavničkom domu. Ali, apsolutno ne možemo reći da postoji stabilna parlamentarna većina. To je tako i to je činjenica", naveo je on.

Na sjednici Predstavničkog doma zakazanoj za 15. studeni trebalo bi da se razmatra Prijedlog izmjena Izbornog zakona BiH, a Čolak kaže da je teško očekivati nešto pozitivno.

"Naravno, priželjkujem da se otvori rasprava, te da se konkretno kaže šta to nije dobro u našem prijedlogu i da eventualno, ukoliko imaju neke primjedbe, stave određeni amandman na neka rješenja za koja cijene da nisu dobra", rekao je Čolak.

On je kao netočnu odbacio konstataciju iznesenu u izvještaju visokog predstavnika Valentina Incka pred UN "da su pojedini političari iz reda hrvatskog naroda nastavili zagovarati reorganizaciju zemlje po etničkim principima".

"Ne znam na šta je mislio visoki predstavnik. Mislim da ozbiljan izvještaj pred UN ne bi trebalo da sadržava takve stvari. Mi se zalažemo za ono što je rekao Ustavni sud, zalažemo se za legitimno predstavljanje u Domu naroda FBiH i Predsjedništvu BiH", rekao je Čolak.

Dnevnik.ba

Tagovi:

Article_Bottom_970x250