StoryEditor
otac bio meta?

CNN: "SAD vjeruju da Ukrajina stoji iza atentata na Dariju Duginu, kćerku ruskog političara"

Piše desk  /  05.10.2022., 22:49h

Američka obavještajna zajednica vjeruje da su eksploziju automobila bombe u kojoj je ubijena Darija Dugina, kći ruskog političara i ideologa Kremlja Aleksandra Dugina, odobrili unutar ukrajinske vlade, rekli su CNN-u izvori upućeni u obavještajne podatke.

Prema CNN-ovim izvorima, SAD nije bio svjestan ukrajinskog plana i još uvijek je nejasno za koga točno SAD vjeruje da je potpisao atentat na Duginu. Također, nije jasno vjeruju li američki obavještajci da je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij bio svjestan zavjere ili ju je odobrio.

Ali obavještajni nalaz, o kojem je prvi izvijestio The New York Times, čini se da potvrđuje elemente izvješća ruskih vlasti da je bombaški napad bio planiran. Rusija je optužila Ukrajince da su odgovorni za napad, što je Ukrajina odlučno demantirala nakon eksplozije.

Amerikanci navodno vjeruju da je prava meta napada bio Darijin otac

Dužnosnici ukrajinske vlade nisu odmah odgovorili na CNN-ov zahtjev za komentarom. CIA, State Department i NSC odbili su komentirati.

Prema izvorima CNN-a, američki obavještajci vjeruju da je Dugina vozila očev automobil one noći kad je ubijena te da je njezin otac bio stvarna meta operacije.

Aleksandar Dugin je ruski ultranacionalist i filozof koji je bio žestoki zagovornik rata u Ukrajini. Duginin prijatelj također je za prorusku državnu novinsku agenciju TASS nedugo nakon eksplozije rekao da je automobil koji je vozila pripadao njezinom ocu.

Ako su podaci kojima raspolažu CNN-ovi izvori točni, onda signaliziraju širenje ukrajinskih tajnih operacija na poznatu političku figuru u Moskvi.

Do danas su ukrajinski napadi unutar Rusije uglavnom bili ograničeni na skladišta goriva i vojne baze u gradovima duž rusko-ukrajinske granice, poput Belgoroda. Ali SAD nema dobru vidljivost svih planiranih napada Ukrajine, rekli su izvori za CNN.

Dnevnik.ba

17. travanj 2024 18:38