Article_Top_970x250

Clinton: Napredak BiH je moguć u okvirima Daytona

bivši američki predsjednik

Clinton: Napredak BiH je moguć u okvirima Daytona

pro 15, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

"Nema fleksibilnosti, taktike, vizije za ostvarenje cilja. SAD, svi oni koji vode računa o BiH - trebaju ponovo biti akteri da razriješe ova Gordijev čvor. Napredak je moguć u okvirima Daytona, pogotovo ako su SAD aktivne", poručio je Clinton.

Bill Clinton, 42. predsjednik Sjedinjenih Američkih Država, izjavio je na konferenciji povodom 25. godina od potpisivanja Dejtonskog sporazuma da mu je žao što je trebalo dugo vremena da se poduzmu NATO akcije kako bi se okončao rat i ubijanje u Bosni i Hercegovini. Tadašnji predsjednik SAD je kazao da i dalje u BiH ima previše tenzija, te da postoje oni koji ne žele priznati BiH kao legitimnu državu, prenosi N1.

"Nakon 25 godina sam sretan što su pregovori pomogli. Ima građana koji se nisu vratili na svoja mjesta stanovanja, oni koji jesu - to je njihov izbor. Oni su željeli da im djeca rastu izvan sjene onoga što se događalo", rekla je Clinton.

"Previše je tenzija, ima dosta onih koji žele ili ne žele priznati BiH kao legitimnu državu. Ima mjesta za dalji radi. Ekonomski, nije se mnogo toga promijenilo. Pogotovo ne za mlade. Nepotizam, ta strašna retorika uništava razvitak zemlje. Ono što znamo - često se koriste izgovori da se nešto ne desi. Bila je potrebna fleksibilnost, taktika i vizija za ostvarenje cilja. To je bilo potrebno prije 25 godina. Trebalo je da se postigne napredak do sada", izjavio je bivši predsjednik SAD-a.

Sada mu se čini da mnoge stvari nedostaju državi.

"Nema fleksibilnosti, taktike, vizije za ostvarenje cilja. SAD, svi oni koji vode računa o BiH - trebaju ponovo biti akteri da razriješe ova Gordijev čvor. Napredak je moguć u okvirima Daytona, pogotovo ako su SAD aktivne", poručio je Clinton.

U BiH sada postoje jedne Oružane snage, jedna Uprava za indirektno oporezivanje, jedna Granična policija - i to su stvari koje se po njemu trebaju slaviti.

"Građani BiH izvan politike su pokazali da su spremni da ostave sukob po strani i da se nadaju boljoj budućnosti", istaknuo je Clinton.

On je poručio i to kako je veliki broj građana pokazao da su ponosni građani BiH, da u entitetu Republika Srpska ima dosta kreativnih generacija koje su vrijedne i usmjerene na budućnost.

"Vidimo da ima klima pozitivnog, ima tu nas iz SAD koji žele vidjeti budućnost. Opasnost ostaje ako se nastavi politička nestabilnost, retorika koja će voditi do podjela među građanima", rekao je 42. predsjednik SAD-a.

Citirao je i Aliju Izetbegovića, prvog predsjednika Predsjedništva BiH koji je rekao: "Čak i najgori mir je bolji od nastavka rata", dodavši da se to može koristiti kao novi početak svih.

"Moramo se posvetiti demokraciji, zaštiti prava manjina, vladavini prava, odsustva nasilja. U svakom postkonfliktnom prostoru to mora biti tako. Trebaju hrabre vođe da dovedu do promjena. Potrebna je vjera, znanje, a oni koji se bave samo svojom politikom upadnu u zamku. U budućnosti treba dati šansu ljudima da bolje žive, čak iako to znači da gubite političku moć", pojasnio je Bill Clinton na konferenciji povodom 25. godišnjice potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma.

Suradnja, NATO i EU - to su prema njegovim riječima prioriteti za budućnost Bosne i Hercegovine. Moraju se poduzeti ozbiljni napori da se popravi ekonomija u državi kako bi svim građanima bilo bolje.

"Moja zemlja će za mjesec dana imati novog predsjednika, koji je prijatelj BiH. On je rekao da se obvezao za vašu budućnost. Predsjednik Biden će omogućiti partnerstvo i naše zajedničke vrijednosti demokracije. Moramo nastaviti dalje, dugoročni uspjesi BiH i Balkana su ključni za EU i SAD. Moramo biti partneri i nastaviti zajedno da radimo", poručio je Cilnton.

"Najvažnija lekcija u zadnjih 25 godina je priznanje da je društvo najbolje kada svi imaju snagu u izgradnji svog života. Kada se čuje svačiji glas, kada suradnja pobjeđuje sukob. Christiane Amanpour je bila heroj. Drago mi je da je i dalje prihvaćena kao heroj zbog onoga što je radila", kazao je Clinton.

On je zaključio da se BiH mora nositi sa izazovima na putu naprijed i da SAD je moraju podržati u napretku.

Dnevnik.ba