Article_Top_970x250

Clinton: Kosovo će uvijek u mom srcu imati posebno mjesto

obljetnica nezavisnosti

Clinton: Kosovo će uvijek u mom srcu imati posebno mjesto

velj 17, 2018
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Uz Donalda Trumpa i Rexa Tillersona, desetu godišnjicu proglašenja nezavisnosti Kosovu su čestitali i bivši američki predsjednici Bill Clinton i George Bush.

Čestitke su uputile i bivše državne tajnice Madeleine Albright i Condoleezza Rice, kao i bivši zapovjednik NATO snaga u Europi, general Wesley Clark.

U video-poruci predsjednik Clinton izjavio je da će Kosovo "uvijek u njegovom srcu imati posebno mjesto".

- Izuzetno sam zahvalan što sam kao predsjednik SAD mogao pomoći da ostvarite budućnost u slobodi i toleranciji - rekao je Clinton, prenosi b92.

On je podvukao kako vjeruje da je "zasluženo mjesto" Kosova punopravno članstvo u Ujedinjenim nacijama, EU, NATO i međunarodnoj zajednici uopće.

- Za vaše međunarodne prijatelje širom svijeta je značajno da nastavite raditi na prevazilaženju sukoba iz prošlosti - poručio je Clinton.

Bivši predsjednik SAD George Bush je u svoje i ime supruge Lore čestitao narodu Kosova uz poruku "u ovom značajnom trenutku želimo vam mirnu, demokratsku i bogatu budućnost".

Bivši zapovjednik NATO snaga u Europi u vrijeme napada na SRJ, general Clark je ispod slike s Kosova iz tog vremena napisao: "Čestitke narodu Kosova, slavimo deset godina nezavisnosti".

Predsjednik i premijer Kosova Hashim Thaci i Ramush Haradinaj su povodom godišnjice primili čestitke i drugih stranih zvaničnika.

Dnevnik.ba

Article_Bottom_970x250