StoryEditor

Članstvo u NATO-u osigurava ukupan društveni i ekonomski razvitak

Piše D  /  09.03.2020., 07:03h

Gradonačelnik Livna Luka Čelan istaknuo je kako se u razgovorima o Sjevernoatlantskom savezu često naglašava kako integracija svakoj novoj članici nudi novu perspektivu za ukupan društveni i ekonomski razvitak, prenosi Fena.

- Iskustva dosadašnjih članica svjedoče o brojnim prednostima, a osim sigurnosnih i političkih, te prednosti vrlo često podrazumijevaju i značajno povećanje priliva izravnih stranih investicija te samim tim i pozitivan pomak u ukupnom gospodarskom razvitku. Bosni i Hercegovini je, prije svega, potreban dugoročni mir i stabilnost, iz čega onda proizlazi i gospodarski napredak - ocijenio je livanjski gradonačelnik.

Jedna od sudionica panel rasprave bila je i zamjenica predsjedatelja Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH i zamjenica predsjedavajućeg Povjerenstva za obranu i sigurnost BiH Borjana Krišto, koja je naglasila da su EU i NATO vanjskopolitički prioriteti BiH, ali da za razliku od EU puta oko kojeg postoji puni politički konsenzus, oko članstva u NATO-u postoje razmimoilaženja stavova.

- Stabilna ekonomska situacija doprinosi društvenoj sigurnosti, smanjuje socijalne tenzije i čini društvo sređenijim, a članstvo u NATO-u svakako je pozitivan signal za strane investitore - ocijenila je Krišto.

Dodala je kako vjeruje da će, uz iskren politički dijalog i uz reforme koje će voditi ka perspektivnoj budućnosti i jednakopravnosti konstitutivnih naroda, BiH snažnije koračati ka europskim i euroatlantskim integracijama.

Iskustva Mađarske i Slovačke u NATO savezu prenijeli su mađarski veleposlanik Krisztian Paso i slovački veleposlanik Martin Kaćo.

Veleposlanik Paso kazao je da je Mađarsko veleposlanstvo u BiH trenutačno kontakt veleposlanstvo za NATO.

- Iskustva naše zemlje su pozitivna. Danas u Mađarskoj nitko ne pita je li vrijedilo stupiti u NATO savez. Svakom je jasno da smo od toga imali samo dobit - kazao je Posa.

Dodao je, također, kako u njegovoj zemlji građani na to članstvo gledaju s ekonomskog, ali i s aspekta sigurnosti.

Govoreći o prednostima članstva u NATO, slovački veleposlanik Kaćo kazao je kako je u svakom slučaju bolje odlučivati zajedno s velikima nego biti izvan i čekati što će netko i kako odlučiti.

U svojim izlaganjima veleposlanici su iznijeli niz konkretnih pozitivnih primjera te govorili i o nedostatcima.

Odgovarali su i na pitanja publike, među kojima su bili i mladi Livna, prije svega školarci, koje je zanimalo kako bi se članstvo u NATO-u odrazilo na obrazovanje u BiH.

Gosti na panel raspravi, među ostalim, bili su i hrvatski veleposlanik u BiH Ivan Sabolić, konzul RH u Livnu Tomislav Vrdoljak te predsjednik Vlade Hercegbosanske županije Ivan Jozić.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 01:49