StoryEditor
izmjene izbornog zakona

Članstvo bošnjačkih stranaka pozivaju na prosvjed

Piše hina  /  25.07.2022., 12:16h

Gotovo sve političke stranke iz BiH s bošnjačkim ili građanskim predznakom pozvale su u ponedjeljak svoje članove i pristaše da se u večernjim satima okupe pred Uredom visokog predstavnika (OHR) u Sarajevu kako bi tamo zajednički prosvjedovali protiv mogućih izmjena izbornog zakona.

Poziv na prosvjede prvotno je u nedjelju svojim simpatizerima uputio SDP BiH čemu su se odmah pridružili i iz Demokratske fronte (DF) Željka Komšića, a potom i iz svih drugih stranaka oporbe te iz vladajuće Stranke demokratske akcije (SDA).

Svima je cilj javnim pritiskom natjerati visokog predstavnika Christiana Schmidta da odustane od izmjena izbornog zakona o kojima se već desetak dana pregovara pod okriljem njegova ureda.

Informacije koje su o sadržaju tih pregovora procurile u bošnjačkim i građanskim su strankama protumačene kao mjere koje bi vodile daljnjim etničkim podjelama odnosno udovoljavanju isključivo zahtjevima stranaka okupljenih oko Hrvatskog narodnog sabora (HNS).

"Umjesto čekanja i šutnje došao je trenutak kada moramo djelovati i to moramo učiniti odmah", stoji u pozivu SDP-a u kojemu su optužili Schmidta da želi pomoći provedbi "poražene ratne politike podjela, diskriminacije i etnički čistih teritorija".

Paket mogućih izmjena izbornog zakona o kojima se pregovara uz posredovanje OHR-a nudi prije svega tehničke izmjene koje bi onemogućile blokadu funkcioniranja vlasti u Federaciji BiH, no bošnjačkim i građanskim strankama najveći je problem prijedlog o uvođenju cenzusa od tri posto po županijama unutar tog entiteta.

To bi u praksi značilo kako bi se zastupnici u klubovima konstitutivnih naroda za Dom naroda parlamenta Federacije BiH birali samo iz onih županija u kojima pripadnici jednog naroda čine barem tri posto ukupnog broja stanovnika.

Time bi se spriječilo preglasavanje većinske izborne volje jednog naroda što je na tragu presude Ustavnog suda BiH u slučaju "Ljubić" iz 2016. godine.

Iz OHR-a nije stigla nikakva službena potvrda informacija koje su procurile u javnost, a po njima bi Schmidt svoje široke ovlasti mogao iskoristiti već ovog tjedna i nametnuti izmjene.

Dnevnik.ba

01. prosinac 2022 12:51