StoryEditor

Članovi Živog zida dijele novac građanima

Piše D  /  03.03.2019., 02:03h

U političkoj povijesti Hrvatske više je slučajeva kada su stranke donirale svoje birače, poput koncerata, besplatne hrane i pića te raznih darova, ali ovo je, koliko je poznato, prvi put da se novac biračima dijeli u gotovini i to na ulici, prenosi Index.hr.

"Novac izdvajamo iz proračuna stranke, ali i plaća naših zastupnika. Stranka se financira iz državnog proračuna i u manjoj mjeri iz članarina i donacija. Poznato je da Živi zid svake godine veći dio svojih sredstava donira građanima, ovo je prvi put da to radimo u gotovini", pojašnjava tajnik Živog Zida Tihomir Lukanić, dodajući kako postoji točna evidencija kome je namijenjen taj novac.

Lukanić tvrdi da postoji popis roditelja koji su dobili novac.

"Postoje ugovori o donacijama koje su roditelji potpisali i koje smo dužni dati reviziji. Postoji i sustav provjere. Svaki roditelj dobije 500 kuna, a do sada smo podijelili oko 100.000 kn. Nismo još gotovi jer do svakog roditelja treba doći, što je oduljilo proces, ali svi će doći na red", kaže Lukanić za Index.

Na pitanje smatra li da bi Živi zid mogao imati problema zbog činjenice da doslovno dijele gotovinu građanima, Lukanić odgovora da ne očekuje poteškoće.

"Kontaktirali smo Reviziju uoči početka akcije, Poreznu upravu i Ministarstvo financija. Oni međusobno nisu usklađeni i zapravo su nam dali dosta različite informacije jer to nitko nikada nije radio. Vjerujemo da su građani iznad birokracije", kaže Lukanić na kraju.

Ni Državna kancelarija za reviziju, čini se, ne vidi ništa sporno u tome da stranke dijele novac biračima na ulici. Kažu da političke stranke nisu obvezne o svojim akcijama isplata dobrovoljnih priloga, odnosno donacija, obavijestiti Državnu kancelariju za reviziju.

"Ako se isplata dobrovoljnog priloga obavlja u skladu s godišnjim programom rada i financijskim planom političke stranke, tada je ta aktivnost dopuštena", kažu iz Revizije, dodajući da njihova kancelarija svoje mišljenje izražava samo u postupku revizije.

Ni u Državnooj izbornoj komisiji (DIP) Hrvatske ne vide problem u tome da stranke slobodno dijele novac građanima.

"Politička stranka mora koristiti svoja financijska sredstva u skladu s godišnjim programom rada i financijskim planom te su donacije fizičkim osobama moguće ako su predviđene navedenim programom i planom", kažu iz DIP-a.

Dnevnik.ba

16. travanj 2024 16:21