Article_Top_970x250

Članovi Predsjedništva BiH se susreli sa švedskom princezom i princom

sastanak

Članovi Predsjedništva BiH se susreli sa švedskom princezom i princom

stu 06, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: FENA

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, Šefik Džaferović i Milorad Dodik susreli su se danas s krunskom princezom Victorijom, prestolonasljednicom Švedske i princom Danielom od Švedske.

Švedska princeza Victorija i princ Daniel, te ministrica za okoliš i klimu Isabelle Lövin doputovali su u dvodnevnu službenu posjetu Bosni i Hercegovini, a susret s kolektivnim šefom države prvi je službeni sastanak visoke švedske delegacije.

Posjeta predstavlja jednu od dvije posjete koje princeza prestolonasljednica i princ obavljaju svake godine, potvrđeno je u Veleposlanstvu Švedske u BiH.

Nakon susreta s članovima Predsjedništva BiH delegacija će sudjelovati i na konferenciji o klimi i inovacijama te će posjetiti projekte koje podržava Švedska - Glazbenu akademiju u Sarajevu i Zanat u Konjicu, kao i Zemaljski muzej BiH u Sarajevu.

Švedska princeza Victorija i princ Daniel, te ministrica za okoliš i klimu Isabelle Lövin trebali bi u nastavku posjete zasaditi drvo u sarajevskom parku Koševo čime će obilježiti sporazum za izradu Okolišne strategije za Bosnu i Hercegovinu uz podršku Švedske.

Svrha posjete je da se ojačaju već dobri odnosi dviju zemalja, naglase snažne veze i potencijal za nastavak suradnje u korist svih u BiH. Cilj je i da se istakne veliki potencijal zemlje, a osnovne teme posjete će biti klima i okoliš, inovacije i poduzetništvo te sudjelovanje mladih.

Švedska je treći najveći bilateralni donator u Bosni i Hercegovini. Svake godine s 18 milijuna eura pomoći podržava napore zemlje na njenom reformskom putu ka Europskoj uniji, a ova pomoć se implementira u suradnji s lokalnim partnerima, prenosi FENA.

Dnevnik.ba