StoryEditor
u veljači

Članovi Predsjedništva BiH i brojni dužnosnici pozvani u Washington na molitveni doručak, prisustvovat će i Biden

Piše desk  /  20.01.2023., 14:20h

Na molitvenom doručku u Washingtonu, koji se tradicionalno održava svakog prvog četvrtka u veljači, ove godine prvi put su pozvani svi članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Između ostalih, pozvana je i gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić, kao i brojni drugi bh. dužnosnici.

Međutim, ono što je posebno značajno jeste poziv tročlanom državnom vrhu BiH, posebno ako se uzme u obzir da će na doručku biti i predsjednik SAD-a Joe Biden, što članovima Predsjedništva BiH svakako ostavlja mogućnost za razgovor o brojnim gorućim pitanjima u našoj zemlji.

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović i Željko Komšić za Klix.ba neslužbeno su potvrdili da će prisustvovati molitvenom doručku, dok se potvrda predsjedavajuće Željke Cvijanović još uvijek čeka. Za pretpostaviti je da će se i ona odazvati pozivu američkog predsjednika s obzirom da će to biti prilika da se održi niz sastanaka i razgovora sa brojnim dužnosnicima, kako iz SAD-a, tako i iz ostatka svijeta.

Pretpostavka je da u ranijim mandatima nije bilo moguće uputiti službeni poziv Predsjedništvu BiH za prisustvo ovoj manifestaciji, s obzirom da je tada član Predsjedništva bio Milorad Dodik koji se nalazi na američkoj crnoj listi.

Inače, prethodnih godina, ovoj manifestaciji prisustvovali su brojni bh. dužnosnici, pa su tako 2016. godine, na molitvenom doručku koji je organizirao tadašnji predsjednik SAD-a Barrack Obama prisustvovali tadašnji ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak, predsjednik FBiH Marinko Čavara, entitetski premijeri Željka Cvijanović i Fadil Novalić, kao i privrednik Mujo Selimović.

Bivši gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka također je bio jedan od gostiju na molitvenom doručku iz 2020. godine koji je organizirao bivši predsjednik SAD-a Donald Trump.

Nacionalni molitveni doručak je tradicija stara 60 godina, koja svakog prvog četvrtka u veljače u Washingtonu u zajedničkoj molitvi okuplja predsjednika SAD-a, članove Kongresa, američke političare i dužnosnike iz 140 zemalja.

Dnevnik.ba

20. ožujak 2023 11:56