Article_Top_970x250

Članice UN-a potpisale Singapursku konvenciju o mirenju

46 potpisnica

Članice UN-a potpisale Singapursku konvenciju o mirenju

kol 07, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Arhiva

Članice Ujedinjenih naroda u srijedu su potpisale Singapursku konvenciju o mirenju, sporazum za koji se nadaju da će olakšati rješavanje prekograničnih trgovinskih sporova i stabilizirati trgovinske odnose.

Sporazum je potpisalo 46 zemalja, uključujući Kinu, Sjedinjene Države, Južnu Koreju i Indiju i to samo šest mjeseci nakon što ju je prvi put u prosincu 2018. predstavio UN. 

Cilj sporazuma je osigurati globalni okvir koji će tvrtkama pružiti veće samopouzdanje za rješavanje međunarodnih sporova posredovanjem, umjesto odlaskom na sud, što može biti opstruktivno, dugotrajno i skupo. 

"To će pomoći u poboljšanju međunarodne razmjene, trgovine i ulaganja", rekao je singapurski premijer Lee Hsien Loong na svečanosti potpisivanja sporazuma. 

"Danas se skupina zemalja okupila kako bi se posvetila multilateralizmu i izjasnila za otvorenost u poslovanju", rekao je Loong i dodao da je "multilateralizam pod pritiskom, a rješenje je u unaprjeđenju, a ne odustajanju". 

Sporazum je potpisan u vrijeme trgovinskog rata između Kine i SAD-a u kojemu su obje zemlje nametnule sankcije jedna drugoj. 

Mirno rješavanje sporova već se koristi za trgovinske sporove u jurisdikcijama poput SAD-a i Ujedinjenog Kraljevstva, ali ono nije globalno prihvaćeno. Nadaju se da će konvencija poboljšati vjerodostojnost mirenja.

"Neizvjesnost oko provođenja sporazuma o nagodbi bila je glavna prepreka većem korištenju posredovanja", rekao je pomoćnik glavnog tajnika UN-a za pravna pitanja Stephen Mathias.

Dnevnik.ba

Article_Bottom_970x250