StoryEditor
priopćenje

Članice PIC-a bez Rusije osudile odluku Narodne skupštine RS: Nećemo dozvoliti podrivanje Daytona

Piše desk  /  10.02.2022., 17:51h
Ruska Federacija nije sudjelovala u ovoj izjavi

“Nedavni potezi entitetskih vlasti Republike Srpske (RS) da uvedu Zakon o uspostavljanju paralelnog Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća (VSTV) jasan su pokušaj entiteta da jednostrano preuzme ustavne odgovornosti države, što bi predstavljalo kršenje ustav i pravni poredak BiH. 

Usvajanje Zakona o VSTV-u RS-a bilo bi nespojivo s procesom europskih integracija BiH, predstavljalo bi neprihvatljivo miješanje u nezavisnost pravosuđa i signaliziralo nazadovanje cijele zemlje u odnosu na europske standarde vladavine prava. Provođenje Zakona o VSTV-u RS stvorilo bi neustavno tijelo, koje bi ugrozilo osnovna zakonska prava svih građana BiH, posebno onih koji žive u RS, prenosi N1.

(…) veleposlanici Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira pozivaju RS da odustane od ovih neustavnih poteza koji povećavaju prostor za korupciju i umjesto toga se fokusira na poboljšanje postojećih institucija na konstruktivan način. Konkretno, SBA ohrabruje zastupnike izabrane iz RS-a u Parlament BiH – i sve druge izabrane predstavnike – da usvoje izmjene i dopune Zakona o VSTV-u BiH u skladu s preporukama Europske komisije. Izmjenama će se ojačati integritet i poboljšati transparentnost pravosuđa. Rad na unapređenju VSTV-a BiH najbolje bi služio potrebama svih građana u skladu s 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU.

Visoki predstavnik i SBA neće dozvoliti da bilo koji akter podriva Dejtonski mirovni sporazum. SBA će poduzeti potrebne odgovore u koordinaciji s Visokim predstavnikom, uzimajući u obzir njegove nadležnosti i instrumente kako bi osigurao puno poštovanje Dejtonskog mirovnog sporazuma i suvereniteta i integriteta BiH”, navodi se u priopćenju.

Ruska Federacija nije sudjelovala u ovoj izjavi.

Podsjetimo, s 45 glasova “za” u Narodnoj skupštini Republike Srpske danas je usvojen Nacrt zakona o Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću Republike Srpske.

Dodik je jučer rekao kako će zakon biti usvojen do kraja ožujka, a da će rok za formiranje entitetskog VSTV-a biti 90 dana.

“SNSD i ja ću se osobno založiti da vrijeme implementacije tog zakona bude 90 dana. Za 90 dana treba da raspišemo konkurs, imenujemo novi VSTS, pripremimo sve i kad se zakon usvoji, negdje u ožujku, bit će 90 dana rok da on uspostavi svoje funkcioniranje”, istaknuo je Dodik.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 00:31