StoryEditor
i poljska suglasna

Članice G7 i Australija zadale snažan udarac Rusiji, ograničile su cijenu njene nafte na 60 dolara po barelu

Piše desk  /  03.12.2022., 09:54h

Grupa država G7 i Australija u petak su priopćili da je dogovorena gornja cijena ruske sirove nafte iz mora od 60 dolara po barelu, nakon što su članice Europske unije svladale otpor Poljske i ranije tog dana postigle politički sporazum, prenosi Klix.ba.

EU je dogovorila cijenu nakon što je Poljska dala svoju podršku, otvarajući put za službeno odobrenje tijekom vikenda.

G7 i Australija rekli su u izjavi da će ograničenje cijena stupiti na snagu 5. prosinca ili vrlo brzo nakon toga.

Države su rekle da očekuju da će svaka revizija cijene uključivati oblik osiguranja kako bi se omogućile usklađene transakcije zaključene prije promjene.

"Koalicija za ograničavanje cijena također može razmotriti daljnje radnje kako bi se osigurala učinkovitost ograničenja cijena", stoji u priopćenju. Trenutno nisu bili dostupni detalji o daljnjim radnjama koje bi se mogle poduzeti.

Ograničenje cijena, ideja G7, ima za cilj smanjiti ruski prihod od prodaje nafte, istovremeno sprječavajući skok globalnih cijena nafte nakon što embargo EU na rusku sirovu naftu stupi na snagu 5. prosinca.

Varšava se opirala predloženoj cijeni dok je ispitivala mehanizam prilagođavanja kako bi gornja cijena bila ispod tržišne cijene. U pregovorima s EU-om zalagala se da gornja granica bude što je moguće niža kako bi se ograničili prihodi Rusiji i ograničila sposobnost Moskve da financira svoj rat u Ukrajini.

Poljski veleposlanik u EU Andrzej Sados u petak je rekao novinarima da je Poljska poduprla sporazum s EU, koji uključuje mehanizam za zadržavanje gornje granice cijene nafte najmanje 5 posto ispod tržišne stope. Američki dužnosnici rekli su da je dogovor bez presedana i da pokazuje odlučnost koalicije koja se protivi ratu Rusije.

Glasnogovornik Češke Republike, koja predsjeda EU-om i nadzire pregovore zemalja EU, rekao je da su pokrenuli pisanu proceduru za svih 27 zemalja EU da službeno daju zeleno svjetlo sporazumu, nakon odobrenja Poljske.

Pojedinosti dogovora trebale bi biti objavljene u pravnom časopisu EU u nedjelju. Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen rekla je da bi ograničenje cijena značajno smanjilo prihode Rusije.

"Pomoći će nam da stabiliziramo globalne cijene energije, što će koristiti ekonomijama u razvoju diljem svijeta", rekla je von der Leyen na Twitteru, dodajući da će se gornja granica "vremenski prilagođavati" kako bi reagirala na razvoj tržišta.

Ograničenje cijena G7 omogućit će zemljama koje nisu članice EU da nastave uvoziti rusku sirovu naftu iz mora, ali će zabraniti brodarskim, osiguravajućim i reosiguravajućim kompanija rukovanje teretom ruske sirove nafte diljem svijeta, osim ako se prodaje za manje od gornje cijene.

Budući da se najvažnije brodarske i osiguravajuće kompanije nalaze u zemljama G7, ograničenje cijena bi Moskvi jako otežalo prodaju svoje nafte po višoj cijeni.

Američka ministrica financija Janet Yellen rekla je da će ograničenje posebno koristiti zemljama s niskim i srednjim dohotkom koje su podnijele najveći teret visokih cijena energije i hrane.

"Budući da se ruska ekonomija već smanjuje, a proračun je sve više rastegnut, ograničenje cijena će odmah presjeći Putinov najvažniji izvor prihoda", rekla je Yellen u izjavi.

Visoki dužnosnik američkog Ministarstva financija rekao je novinarima u petak da će ograničenje cijene ruske sirove nafte iz mora od 60 dolara po barelu održati dobru opskrbu globalnih tržišta dok će "institucionalizirati" popuste stvorene prijetnjom takvog ograničenja.

Predsjednik vanjskopolitičkog odbora ruskog donjeg doma rekao je u petak novinskoj agenciji Tass da Europska unija ugrožava vlastitu energetsku sigurnost.

Početni prijedlog G7 prošlog tjedna bio je ograničenje cijene od 65 do 70 dolara po barelu bez mehanizma prilagođavanja. Budući da se ruskom sirovom naftom Ural već trgovalo niže, Poljska, Litvanija i Estonija tražile su nižu cijenu.

Ruskom sirovom naftom Ural u petak se trgovalo oko 67 dolara po barelu.

Zemlje EU-a su se danima prepirale oko detalja, pri čemu su te zemlje dodale uvjete dogovoru, uključujući da će se ograničenje cijena preispitivati sredinom siječnja i svaka dva mjeseca nakon toga, prema diplomatima i dokumentu EU-a u koji je Reuters imao uvid u četvrtak .

U dokumentu se također navodi da će se prijelazni periode od 45 dana primjenjivati na brodove koji prevoze rusku sirovu naftu koja je ukrcana prije 5. prosinca i iskrcana na krajnjem odredištu do 19. siječnja 2023. godine, piše Reuters.

Dnevnik.ba

29. siječanj 2023 20:46