StoryEditor
klimatska kriza

Članice G20 nisu postigle dogovor o smanjenju fosilnih goriva

Piše hina  /  22.07.2023., 18:59h

Članice grupe G20 u subotu na sastanku u Indiji nisu uspjele postići konsenzus o postupnom smanjenju fosilnih goriva nakon prigovora nekih zemalja.

Znanstvenici i aktivisti ogorčeni su zbog toga što međunarodna tijela odugovlače s primjenom mjera čija je svrha suzbiti globalno zatopljenje.

Istodobno, ekstremni vremenski uvjeti od Kine do Sjedinjenih Država ukazuju na to s kakvom je klimatskom krizom suočen svijet.

Dužnosnici za energetiku članica G20 trebali su, na kraju četverodnevnog sastanka u Bambolinu, gradu u indijskoj obalnoj državi Goi, izdati zajedničko priopćenje, no na kraju su od njega odustali zbog međusobnog neslaganja oko brojnih pitanja. Jedno od njih je i planirano utrostručenje kapaciteta obnovljive energije do 2030.

Konsenzus nije postignut ni u pogledu nastojanja da razvijene zemlje do 2025. godišnje prikupe 100 milijarda dolara za klimatske aktivnosti namijenjene gospodarstvima u razvoju.

Nisu se uspjeli složiti niti u pogledu rata u Ukrajini.

Informirani izvori su rekli da su se cjelodnevne rasprave uglavnom vodile o korištenju fosilnih goriva, no dužnosnici nisu uspjeli postići konsenzus kada je posrijedi njihova smanjena upotreba.

Indijski ministar energetike R.K. Singh je na brifingu za novinare nakon završetka konferencije rekao da neke zemlje žele iskoristiti izdvajanje ugljikova dioksida iz atmosfere umjesto da rade na postupnom smanjenju fosilnih goriva.

Izdvajanje i spremanje ugljikova dioksida je tehnologija čiji je cilj smanjiti emisije CO2, nastalog upotrebom fosilnih izvora energije, u atmosferu. Na taj se način ublažava utjecaj korištenja fosilnih goriva na globalno zatopljenje.

Singh nije otkrio koje su to zemlje.

No poznato je da se glavni proizvođači fosilnih goriva - Saudijska Arabija, Rusija, Kina, Južnoafrička Republika i Indonezija protive cilju utrostručenja kapaciteta obnovljive energije u ovome desetljeću.

28. travanj 2024 09:16