StoryEditor
sankcije

Članice EU dogovorile četrnaesti paket sankcija Rusiji

Piše fena  /  20.06.2024., 15:35h

Zemlje članice Europske unije dogovorile su četrnaesti paket sankcija Rusiji zbog njenog rata u Ukrajini, priopćile su diplomate u četvrtak.

Paket zabranjuje ponovni izvoz ruskog tečnog prirodnog plina (LNG) u vodama EU, ali ne zabranjuje uvoz kao što je blok učinio 2022. za rusku naftu iz mora. Neke zemlje EU još uvoze plinovodni plin iz Rusije preko Ukrajine.

Međutim, stručnjaci za tržište plina kažu da će ta mjera imati mali utjecaj jer pretovar plina preko luka EU u Aziju predstavlja samo desetak posto ukupnog ruskog izvoza LNG.

Paket također sankcionira tri ruska LNG projekta i uključuje klauzulu osmišljenu da omogući Švedskoj i Finskoj da otkažu ruske LNG ugovore, priopćile su diplomate.

Belgija, koja predsjedava EU po rotaciji do 1. srpnja, priopćila je na društvenoj mreži X da paket "maksimizira učinak postojećih sankcija zatvaranjem rupa u zakonu".

- Taj težak paket dodatno će uskratiti Rusiji pristup ključnim tehnologijama. To će Rusiji oduzeti nove energetske prihode. I pozabavite se Putinovom flotom u sjeni i bankarskom mrežom u sjeni u inozemstvu - navela je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen na X, prenosi Reuters.

Dnevnik.ba

12. srpanj 2024 19:51