Article_Top_970x250

Cjepivo protiv smrtonosnog virusa stiže tek za godinu dana

koronavirus

Cjepivo protiv smrtonosnog virusa stiže tek za godinu dana

sij 23, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: screenshot

Razvoj cjepiva protiv novog koronavirusa trajat će najmanje godinu dana, objavio je Globalni savez za cjepiva i imunizaciju (GAVI).

U Kini se broj pacijenata zaraženih koronavirusom popeo na 517, a 17 je ljudi umrlo, objavile su kineske vlasti u četvrtak.

Direktor GAVI-ja Seth Berkley rekao je da stručnjaci ne znaju dovoljno o epidemiologiji nove bolesti da bi mogli valjano procijeniti rizik u ovom trenutku.

“Dobra vijest je da su znanstvenici već sekvencionirali i objavili genom virusa, što je omogućilo da nekoliko organizacija u svijetu počne raditi na cjepivu”, rekao je Berkley za agenciju dpa.

Cjepiva koja bi štitila od koronavirusa puno je jednostavnije razviti od onih za bolesti poput malarije ili HIV-a, dodao je.

Berkley je kazao da će ipak “trebati mjeseci prije nego što se provedu prva klinička ispitivanja i najmanje godina dana prije nego što bi cjepivo moglo biti dostupno za uporabu”.

GAVI je neprofitno partnerstvo koje surađuje s vladama, poslovnim ljudima, Svjetskom bankom, humanitarnim organizacijama i nevladinim organizacijama kako bi ispunilo ciljeve o procjepljivanju.

Osim u Kini, koronavirus zabilježen je na Filipinima i Tajvanu, u Japanu, Južnoj Koreji, Tajlandu, SAD-u, Hong Kongu i Macau.

Dnevnik.ba