MOSTAR, 5. travnja (FENA) – Civilnoj zaštiti Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) u srijedu je uručena specijalizirana suvremena oprema za spašavanje s ciljem unaprjeđenja sustava intervencije, prevencije i procesa oporavka od katastrofa uzrokovanih klimatskim promjenama u prekograničnom području BiH i Crne Gore. (Foto FENA/ES)ES -
StoryEditor
mostar

Civilnoj zaštiti HNŽ-a uručena specijalizirana oprema za spašavanje

Piše fena  /  05.04.2023., 19:47h

Civilnoj zaštiti Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) u srijedu je uručena specijalizirana suvremena oprema za spašavanje s ciljem unaprjeđenja sustava intervencije, prevencije i procesa oporavka od katastrofa uzrokovanih klimatskim promjenama u prekograničnom području BiH i Crne Gore.

Također, izvedena je i interventna vježba – spašavanje s visina koju je izvela Hercegovačka gorska služba spašavanja.

Specijalizirana oprema nabavljena je u okviru projekta "Zajednički odgovor" čiji je cilj unaprjeđenje sustava prevencije, intervencije i procesa oporavka od katastrofa uzrokovanih klimatskim promjenama u prekograničnom području BiH - CG, te osposobljavanje sustava da odgovori na nove izazove kroz jačanje kapaciteta lokalnih službi i unapređenje prekogranične suradnje.

Projekt financira Europska unija u okviru programa prekogranične suradnje Bosna i Hercegovina – Crna Gora ukupne vrijednosti preko 590.000 eura, od čega je Europska unija osigurala oko 490.000 eura bespovratnih sredstava.

Nazočnima se obratio predsjednik Vlade HNŽ-a Nevenko Herceg koji je podsjetio da ta vlada godinama ulaže velike napore i sredstva kako bi, putem Uprave za civilnu zaštitu i vatrogastvo, osigurala učinkovit sustav zaštite koji se oslanja upravo na prevenciju, pripravnost i brzi odgovor na svaki oblik nesreće i katastrofe.

- Radili smo i radimo na uvezivanju jakih protupožarnih snaga, izgradili smo suvremeno opremljen Operativni centar civilne zaštite, u cijelosti organiziran prema modelima država članica Europske unije i premrežen kroz cjelokupan županijski zemljopisni i administrativni prostor - podvukao je predsjednik Vlade HNŽ-a.

Istaknuo je kako su obuke organizirane u sklopu projekta, kao i nabava opreme za zaštitu i spašavanje, dragocjen iskorak za sve djelatnike interventnih službi koji se na terenu suočavaju s različitim izazovima, od onih uzrokovanih prirodom, do onih koje prouzroči čovjekova nepažnja ili čovjekova zloća, protiv čega se najteže boriti.

Šef Sekcije operacija za socijalni razvoj, civilno društvo i prekograničnu suradnju Izaslanstva Europske unije u BiH Gianluca Vannini ukazao je na važnost opreme u odgovoru na prirodne nesreće.

- Najvažnije je ojačati vatrogasne jedinice i Civilnu zaštitu, kao i uspostaviti suradnju jedinica iz BiH i Crne Gore, posebice u ovom području koje je sklono požarima. Na taj način, uz pomoć ove opreme, čitav sustav bit će ojačan i spreman suočiti se s mogućim katastrofama - poručio je Vannini.

Dodao je da su u planu i treninzi za obuku djelatnika interventnih službi kako bi se upoznali s doniranom opremom.

V.d. ravnatelja Uprave za civilnu zaštitu i vatrogastvo HNŽ-a Eugen Ćubela naveo je kako je realizacija projekta počela 1. srpnja 2022. i trajat će dvije godine, a riječ o opremanju službi zaštite i spašavanje HNŽ-a, gorskih službi spašavanja, te opremi za spašavanje u vodi i pod vodom.

Po njegovim riječima, vrijednost danas uručene opreme je 100.000 eura.

Predsjednik Udruženja za poduzetništvo i posao LiNK Tomislav Majić kazao je kako se zbog klimatskih promjena i velikog broja posjetitelja u prekograničnom području povećava opasnost od raznih vrsta nesreća i nepogoda.

Spomenuo je i važnost prekograničnog povezivanja, dodavši da se intenzivno radi na razmjeni dobrih praksi u cilju prevencije, boljeg planiranja i zajedničkog odgovora na nesreće i bržeg oporavka od njih.

Dnevnik.ba

30. travanj 2024 18:15