StoryEditor
premijer države

Ciuca: U Rumunjsku je došlo tri milijuna Ukrajinaca, a neki su odlučili i ostati ovdje

Piše fena  /  28.12.2022., 16:59h

Premijer Rumunjske Nicolae Ciuca izjavio je u srijedu da je više od tri milijuna Ukrajinaca prešlo granicu te zemlje u protekloj godini, a neki od njih su odlučili ostati u Rumunjskoj, prenosi rumunjska agencija AGERPRES.

 - Mislim da se moramo osvrnuti i na činjenicu da su građani Rumunije, bilo da su obični građani ili najviši dužnosnici u Rumunjskoj svi pokazali empatiju i solidarnost s Ukrajinom i s ukrajinskim građanima. A više od tri milijuna Ukrajinaca je došlo u našu zemlju, od kojih su neki odlučili ostati ovdje - rekao je premijer Ciuca u izjavi za medije. 

Dodao je da ukrajinski građani sada imaju koristi od čitavog niza mjera kako bi se bolje integrirali, da imaju pristup tržištu rada, medicinskoj, obrazovanju, jer je ovdje riječ također i o velikom broju djece koja su sada izbjeglice zbog rata u Ukrajini.

Ciuca je pojasnio da su rumunjske vlasti također poduzele niz mjera za podršku vladi i građanima Republike Moldavije.

- Učinili smo sve što smo mogli da odgovorimo na zahtjeve vlade u Kišinjevu i nastavit ćemo da činimo sve što je u našoj moći da podržimo proces pristupanja Republike Moldavije Europskoj uniji - rekao je premijer.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 05:47