StoryEditor
stradala mladost

Čitluk se prisjetio stradanja 11 učenika u tragediji koja je tada potresla Jugoslaviju

Piše fena  /  07.02.2022., 16:00h
Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća u blizini mjesta na kome je prije 71 godinu smrtno stradalo jedanaest učenika čitlučke osnovne škole, obilježena je obljetnice tog tragičnog događaja.

Vraćajući se iz škole 7. veljače 1951. godine skupina učenika pronašla je eksplozivnu napravu zaostalu iz Drugog svjetskog rata, koja je eksplodirala i usmrtila jedanaest, a ranila četiri učenika.

U obilježavanju obljetnice sudjelovali su članovi obitelji stradalih učenika, načelnik općine Čitluk Marin Radišić, predsjednik Općinskog vijeća Čitluk Predrag Smoljan, don Đuro Bender, fra Nikola Rosančić, članovi Povjerenstva za obilježavanje i uređivanje grobišta Drugog svjetskog rata i poraća, učenici i drugi građani, priopćeno je iz Općine Čitluk.

"Ne smijemo zaboraviti ovakve događaje, a da to neće biti tako potvrđuje i potez našeg povjerenstva, koje intenzivno radi od 2012. godine. Izradili smo cjelokupan popis žrtava iz Drugog svjetskog rata i poraća s područja općine Čitluk. Stradanje ovolikog broja djece na jednom mjestu je jedinstven primjer u Hercegovini i kao takav zaslužuje dostojanstveno obilježavanje", izjavio je Slaven Markota, predsjednik Povjerenstva za obilježavanje i uređivanje grobišta iz Drugog svjetskog rata i poraća na području općine Čitluk.

Iz tog povjerenstva najavljeno je da će na mjestu stradanja učenika biti postavljeno spomen obilježje.

Dnevnik.ba

22. travanj 2024 05:12