StoryEditor
osjećaju se ugroženo

Ciparski Turci odbijaju sporazum s Grcima: Učinit će nas manjinom pa kasnije uništiti

Piše desk  /  07.10.2021., 14:25h
„Željeli smo postojati, živjeti zajedno na ovom otoku. Uvijek smo prepoznavali da su i oni (ciparski Grci) također vrijedni, ali, nažalost, nismo dobili isto razumijevanje s njihove strane,“ kaže Tatar.

Predsjednik samoproglašene Turske Republike Sjeverni Cipar (TRNC) Ersin Tatar izjavio je kako je suverenitet ključno pravo za ciparske Turke, objavio je u utorak, 5. listopada, turski medij Daily Sabah.

Jučer je Tatar na Sveučilištu Anadolu, u središnjoj turskoj regiji Eskisehir, održao predavanje o povijesti turske nazočnosti na Cipru. U svom je predavanju lider ciparskih Turaka izjavio kako se već dugi niz godina Cipar pokušava “pretvoriti u grčki otok“, te dodao sljedeće:

Željeli smo postojati, živjeti zajedno na ovom otoku. Uvijek smo prepoznavali da su i oni (ciparski Grci) također vrijedni, ali, nažalost, nismo dobili isto razumijevanje s njihove strane … Kažu kako će nakon sklapanja saveznog (federalnog) sporazuma ciparski Turci biti ravnopravni, ali ne mislim da će doći do neke vrste ravnopravnosti, budući da čak niti ne pristaju na rotaciju predsjednika (između ciparskih Turaka i ciparskih Grka) … Dakle, sporazum na saveznoj osnovi u kratkom vremenu učinit će nas manjinom, a kasnije uništiti, a povlačenjem Turske s otoka ostavit će nas s nula vojnika, nula jamaca …

Čelnik ciparskih Turaka naglasio je da se TRNC “suočava s takvim mentalitetom, sebičnošću i odvažnošću, što će nas vratiti u razdoblje prije 1974. pa čak i 1960. godine. Odnosno, takvom (saveznom sporazumu) ne možemo reći da” … Napori da se Turska istisne iz regije bili su dio plana da se ona pretvori u “grčko jezero“, izjavio je vođa ciparskih Turaka, kojemu je na spomenutom sveučilištu istom prigodom dodijeljen i počasni doktorat.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 09:55