Article_Top_970x250

Ciparski Turci biraju novog predsjednika

Sjeverni cipar

Ciparski Turci biraju novog predsjednika

lis 18, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Karijerni političar i aktualni predsjednik Mustafa Akinci zagovara ujedinjenje otoka, podijeljenog nakon turske invazije 1974.

Ciparski Turci sjevernog dijela tog otoka u nedjelju glasaju na predsjedničkim izborima na kojima se natječu dva pristupa odnosima s ostatkom otoka i koji bi mogli utjecati na teritorijalni spor u istočnom Sredozemlju. 

Karijerni političar i aktualni predsjednik Mustafa Akinci zagovara ujedinjenje otoka, podijeljenog nakon turske invazije 1974. koja se dogodila nakon kratkog progrčkog puča, prenosi Hina.

Sjeverni Cipar kao neovisnu državu priznaje samo Ankara, a ostale je zemlje smatraju dijelom Cipra. 

Posljednji pokušaji mirovnih pregovora pod posredovanjem Ujedinjenih naroda propali su 2017. i od tada nema napretka u razgovorima dviju strana. 

Ersin Tatar, aktualni premijer koji je bio i ministar financija, u bliskim je odnosima s turskim predsjednikom Tayyipom Erdoganom. Tatar podržava odvojenost vlasti na otoku, a Turska to smatra jedinim rješenjem. 

Tatar je prošli tjedan pobijedio u prvom krugu izbora s 32.34, ispred Akincija koji je dobio 29.8 posto glasova. 

Osim utjecaja na politiku na otoku, rezultat izbora u nedjelju mogao bi utjecati i na pregovore o sporu oko morske granice na istočnom Mediteranu između Turske s jedne te Cipra i Grčke s druge strane. 

Glasanje završava u 15 sati po lokalnom vremenu. 

Dnevnik.ba

Tagovi: