StoryEditor

‘Čini se da niti jedno referendumsko pitanje nije prikupilo dovoljan broj potpisa‘

Piše D  /  17.10.2018., 01:10h

"Vezano za potpise inicijativa Narod odlučuje i Istina o Istanbulskoj, prema informacijama koje je ministar uprave Lovro Kuščević dobio danas na temelju rada APIS-a, koji je bio zadužen da prebroji potpise, i posebnog povjerenstva koje je dodatno verificiralo to izvješće, čini se da niti jedna inicijativa nije prikupila dovoljan broj potpisa", rekao je Plenković na sjednici Vlade.

Najavio je da će Vlada o tome usvojiti zaključak i tu informaciju proslijediti Hrvatskom saboru, koji ih je zamolio da organiziraju prebrojavanje potpisa.

Nakon toga je ministar Kuščević izvijestio je da ni jedna referendumska inicijativa nije prikupila najmanje 374.740 valjanih potpisa, koliko je bilo potrebno za raspisivanje državnih referenduma o izmjenama izbornog zakonodavstva i ukidanju Istanbulske konvencije.

Iznio je podatak da je u registar birača bilo upisano 3,747.409 birača, a 10 posto od toga, koliko je potrebno za raspisivanje referenduma, je 374.740 birača. Istina o Istanbulskoj predala je 390.916 potpisa, ispravnih je bilo 345.942, a neispravnih 44.974.

Narod odlučuje za prvu referendumsku inicijativu prikupio je 412.325, od kojih je ispravno 371.450, a neispravno 40.875.

Za drugu inicijativu prikupili su 407.835, od kojih ispravno 367.169, a neispravno 40.666.

Inicijativa Istina o Istanbulskoj zalagala se za otkazivanje tzv. Istanbulske konvencije.

Inicijativa Narod odlučuje u prvom se referendumskom pitanju zalagala za promjenu Ustava tako da se smanji broj zastupnika u Saboru na 100 do najviše 120, da se ukinu dva saborska mandata srpskoj nacionalnoj manjini i da ukupni broj manjinskih zastupnika bude šest. Tražili su i da se uvedu tri preferencijska glasa, da se prekrajaju izborne jedinice, da se prag za ulazak u Sabor smanji na četiri posto, te uvede i dopisno i elektroničko glasovanje.

U drugom referendumskom pitanju tražili su da manjine ne mogu odlučivati o Vladi i proračunu.

Tuđmanova ostavština

Na početku sjednice Vlade premijer Plenković se, između ostalog, osvrnuo na prosvjede u Vukovaru održane prošloga vikenda.

- Čuli smo poruku žrtava, želim istaknuti da se ratni zločini moraju istražiti. Puno se učinilo, policija je odradila svoje, Državno odvjetništvo, procesi su vođeni u Haagu, ali mislim da je važno za hrvatsku javnost da se prisjetimo ostavštine Franje Tuđmana, a to je proces mirne reintegracije Podunavlja, rekao je Plenković.

- Važno je da današnje generacije bolje prepoznaju temeljna načela mirne reintegracije, suživot i izgradnju povjerenja. Moramo stvoriti društvo u kojemu nećemo zaboraviti zločine, ali ozračje mora biti primjerenije na način da gradimo povjerenje i gradimo suživot, poručio je.

- Hrvatska javnost mora znati da te poruke moramo stavljati u prvi plan, da svi gradimo, a ne da ih razgrađujemo. Čini mi se da je to jako važno danas, 2018. godine, kada želimo stabilnost u našem susjedstvu. Nikada nećemo zaboraviti niti propustiti da se zločini do kraja ne istraže, rekao je premijer te zamolio ministre u Vladi da imaju to na umu kada nastupaju u javnosti i ovoj temi.

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 19:41