Ravnatelj Uprave za regionalni razvoj pri istoimenom ministarstvu Ivan Bota i Splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban u Središnjoj BosniARTINFO.BA -
StoryEditor
središnja bosna

"Cilj potpore RH približavanje BiH u EU i ostanku Hrvata"

Piše hina  /  31.01.2024., 17:20h

Cilj potpore RH kroz programe prekogranične suradnje BiH iz fondova Europske unije je podržati ostanak tamošnjih Hrvata i ubrzati približavanje Uniji, rekli su u srijedu ravnatelj Uprave za regionalni razvoj pri istoimenom ministarstvu Ivan Bota i Splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban.

Ravnatelj Bota i župan Boban su srijedu posjetili središnju Bosnu, susreli se s tamošnjim vodećim hrvatskim dužnosnicima i posjetili Bolnicu u Novoj Biloj, koja je u značajnoj mjeri izgrađena i opremljena sredstvima iz hrvatskoga proračuna.

Pri tome je ravnatelj Uprave za regionalni razvoj pri Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije istaknuo kako hrvatska vlada snažno podupire projekte Hrvata u Bosni i Hercegovini. Istaknuo je kako je kroz program Interreg regionalne suradnje, u koju je uz Hrvatsku i BiH uključena i Crna Gora, udvostručen iznos od 57 milijuna eura i ubuduće će iznositi 117 milijuna.

“Cilj nam je da kroz sve te programe pružimo potporu Bosni i Hercegovini na putu Europske unije”, rekao je Bota. Dodao je kako se hrvatska Vlada na čelu s premijerom Andrejem Plenkovićem najviše zauzela za europsku budućnost Bosne i Hercegovine.

Župan Boban je naveo kako je iznimno važno da BiH ubrza svoj europski put, što bi joj otvorilo prostor za izdašnije fondove. “Primarno nam je da hrvatsko stanovništvo ostaje na svome ognjištu i da se ne iseljavaju”, istaknuo je župan Splitsko-dalmatinski.

Najavio je da će ova županija uzvratiti gostoprimstvom za 100 djece iz Županije Središnje Bosne, nakon što su djeca iz te hrvatske županije bila na zimovanju u Bosni i Hercegovini.

Dnevnik.ba

23. travanj 2024 22:31