StoryEditor

Cilj Federalne vlade da minimalne mirovine budu veće od 400 KM

Piše D  /  22.02.2019., 02:02h

Povećanje na osnovu današnje odluke će biti realizirano kad bude isplata mirovina za veljaču te će biti uračunata i siječanjska razlika, prenosi Fena.

To je na pres-konferenciji održanoj nakon sjednice Vlade saopćio federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača te dodao da je stanje u Fondu MIO pozitivno i da novca ima, potrebnih oko 25 milijuna KM na godišnjoj razini, za povećanje. Direktor Zavoda MIO Zijad Krnjić, koji se također obratio na pres-konferenciji, naveo je da će oko 198.000 umirovljenika biti obuhvaćeno ovim povećanjem.

Krnjić, kao i Drljača, najavili su za polovinu travnja redovno usklađivanje mirovina koje nalaže reformisani zakon o MIO, tako da novo povećanje za sve umirovljenike, računajući i one s najnižom mirovinom, treba očekivati prilikom isplate u svibnju.

Ministar Drljača i direktor Krnjić, kao i drugi službenici Vlade ocijenili su da je reformirani zakon o MIO pokazao pozitivne efekte. Prema riječima federalnog premijera Fadila Novalića, cilj je da minimalne mirovine u FBiH pređu iznos od 400 KM na osnovu učinaka iz ovog mandata, nakon što je aktualna Vlada, kada je tek stupila na dužnost, zatekla situaciju u kojoj je minimalna mirovina iznosila 326 KM, a isplata mirovina kasnila.

Dnevnik.ba

 

19. travanj 2024 14:22